Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nieuwe topbrasserie in oude industriële mouterij

Foodnews

Nieuwe topbrasserie in oude industriële mouterij

Mijn voorspelling voor 2015? De nieuwe brasserie van Danny Vanderschueren en zijn vrouw Karine (van de vroegere sterrenzaak Folliez) en van Danny De Landtsheer en zijn vrouw Daniëlle (van de vroegere traiteur Daniel's) wordt een succes. Onder meer door de uitzonderlijke locatie: een industriële mouterij, omgebouwd tot bedrijvencentrum, met op het gelijkvloers die grote, warme, gezellige, kosmopolitische  brasserie waar je je in het Meatpacking District van New York waant. En met een ruime parking er vlak vòòr.

Nog een succesfactor: de wijn. Wie vroeger in de Folliez heeft getafeld, weet dat Vanderschueren een kenner is. En gelukkig een die niet vergeten is een liefhebber te blijven. Niet voor niets staat de gekoelde wijnvoorraad in een groot glazen blok middenin de eetruimte. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over keuze, kwaliteit, schenktemperatuur en wijnglazen: het is allemaal in orde. De huischampagne Thiénot wordt steevast uit magnum geschonken, dat levert een merkbaar beter resultaat op in het glas (€ 11). Liefst 16 witte en 16 rode wijnen van prima kwaliteit zijn per glas verkrijgbaar, vanuit twee Enomatics die beschermen tegen oxidatie (van € 4 tot € 12,50). Tenslotte is er nog het "geheime schriftje" van Danny, met schitterende wijnen uit zijn collectie, altijd tegen redelijke prijzen. Verrassend hoe die man na 25 jaar in de horeca nog altijd blaakt van enthousiasme: wetenschappers moeten zijn genetische structuur eens onderzoeken, misschien vinden ze wel een remedie tegen burn-out.

Voor de keuken werden ervaren koks aangetrokken die in staat zijn hun ego's opzij te schuiven en als een team te opereren (ze zijn gelukkig nog niet op de televisie gekomen). Het belang van productkeuze kennen ze in elk geval: de zes oesters "Spéciale de Claire" zijn uitmuntend (€ 24). Twee garnaalkroketten doorstaan moeiteloos mijn onverbiddellijke brasserietest, zowel op het vlak van de korst als van de smaak en textuur van de vulling (€ 18). Er komt een fijne muscadet bij de oesters, en een zalige Duitse riesling van Künstler bij de kroketten, waardoor mij alreeds, zo vroeg in het nieuwe jaar, een geluksgevoel overspoelt.

Dat wordt nog versterkt wanneer ik de pladijs zie arriveren, koninklijk opgediend alsof het een zeetong betreft: royaal formaat, op de graat gebakken, met goede frieten, en een fris-krokante sla (€ 19,50). Een al even royale vol-au-vent bevat grote stukken kip, fijne gehaktballetjes, en een saus met fraîcheur (€ 17,50). Smaakevenwicht, zo belangrijk voor wijn, tref je hier aan in elk gerecht, tot de crème brulée toe (€ 7,50).

Lezers melden mij wel eens dat ze mij nogal streng vinden. "Behalve als het goed is", zeg ik dan. En hier is het goed.

 

Silo's, Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek, tel. 015/51.11.11, www.silos.be, gesloten op zondagtoegevoegd op 17.01.2015