Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Happy in De Haan?

Foodnews

Happy in De Haan?

Spontaan word ik niet aangetrokken tot een restaurant van een hotel, en zeker niet als het met de naam Happy werd bedacht. Maar dit restaurant ging pas open in een mooi gerenoveerd hotel in Anglo-Normandische stijl, pal in het centrum van onze mooiste kustgemeente, èn - nog belangrijker - de kok is Jan Supply (31), die mij wist te bekoren in restaurant Deauville in Kluisbergen. Ik dacht dus mijn lezers te kunnen verblijden met een nieuw adres voor de zomer.

Drie gangen voor 55 euro: dat ligt in de bovenste regionen van de markt. En waarom een menu als dezelfde drie gerechten à la carte maar één euro meer kosten? Andere gerechten zijn ook fors geprijsd: voorgerechten tussen 17 en 24 euro, hoofdgerechten (op één na) vanaf 30 euro.

Wie duur doet, dient ook een glas champagne op niveau te schenken. Helaas, je moet het hier stellen met de commerciële zoetstof Piper Heidsieck (€ 11 per glas), terwijl de veel betere Charles Heidsieck van hetzelfde huis ook op de kaart staat, maar alleen per fles.

Afijn, het is hier wel aangenaam zitten, de wijnkaart is goed, en Jan Supply stuurt de voorgerechten reeds de zaal in. "Ecrasé" van langoustines met vinaigrette van citrus: dat klinkt fris en zomers. De realiteit is anders. Twee onsmakelijk slijmerige quenelles van langoustine, vermengd met een soort mayonaise, liggen bovenop quinoa met curry, terwijl ijs van asperge vruchteloos probeert wat fraîcheur te brengen (€ 24).
Aan de overkant van de tafel breekt de zon aarzelend door met een waaier van subtiel gemarineerde mi-cuit schijfjes kabeljauw, daarop een nogal grove kroket gevuld met brandade (€ 17).

Kalfszwezerik: weinig chefs kunnen met dit nobele orgaanvlees goed overweg. Ook Supply slaagt er niet in om dit exemplaar in een korst met amandel licht en knisperend te krijgen, maar de combinatie met sinaasappel en witloof werkt wel ( € 34).
Baby zeeduivel "in de Josper": werd deze dure houtskooloven, de hype van het moment, alleen voor dit ene gerecht aangeschaft? Ik ervaar alvast in smaak en textuur geen meerwaarde, terwijl de aangekondigde artisjok ergens verscholen ligt tussen andere fijngehakte groenten en een luchtige puree met raketsla (€ 30).

Zeker in de zomer verwacht je van een kok dat hij frisheid en lichtheid in zijn gerechten brengt. Dat dringt pas door in de nagerechten: een verrukkelijk taartje van citroen, en een zalig zoetzure creatie van aardbei en rabarber (beide € 9).   

Met De Kruidenmolen als goedkoper en beter alternatief in de buurt, en de voormalige sous-chef van Bartholomeus zelfs vlakbij in restaurant Markt XI, ben ik benieuwd hoe dit nieuwe restaurant het er vanaf gaat brengen. Ik was in elk geval niet zo happy.

 

Happy, Hotel Heritage, Leopoldlaan 5, 8420 De Haan, tel. 0479/10.46.46, www.heritagehotel.be, 's avonds open van maandag tot en met zaterdag, 's middags open op maandag en dinsdagtoegevoegd op 02.08.2014