Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant JeanBon

JeanBon

Chefs fabuleren over de meest gecompliceerde gerechten en exotische ingrediënten, maar een goed belegd broodje in elkaar draaien: ho maar! Dat is beneden hun waardigheid en immense talent. Met als gevolg dat het vinden van een goede broodjeszaak een van de grootste uitdagingen in het leven van een foodie is.

Geef toe: als u over een belegd broodje hoort spreken, gaat uw aandacht automatisch uit naar het beleg. Dat is dan ook wat er in groten getale in koeltogen ligt uitgestald, veelal smeuïge substanties die volkomen onterecht met de term "sla" werden bedacht: tonijnsla, krabsla, kipsla... Alleen al door het op te schrijven, voel ik de weerzin opkomen.

Bij JeanBon vind je zulke "slaatjes" niet, omdat oprichter Jean Vandemoortele - telg van de familie achter de gelijknamige voedingsgroep - er een andere broodjesfilosofie op na houdt. Zoals de verhelderend eenvoudige gedachte dat een goed belegd broodje begint bij de kwaliteit van het brood, in dit geval vers stokbrood "à l'ancienne", zalig krokant aan de buitenzijde, met luchtig en nog licht vochtig kruim binnenin. Dat gaan we toch niet verknoeien door zo'n "slaatje" dat het onsmakelijk wak maakt? Nee, op brood van goede kwaliteit leg je beleg van dezelfde kwaliteit: kaas van rauwe melk en/of charcuterie van betrouwbare herkomst, aangevuld met wat echte salade, een schijfje tomaat of andere groenten, eventueel wat olijfolie, altijd in een dosis die het hoofdingrediënt respecteert. Zo wordt hier een twintigtal varianten aangeboden: van de klassieke "kaas & hesp", over 12 maanden gerijpte Comté of Serrano-ham, naar een Frans-Italiaanse combinatie van camembert en bresaola.

Ander belangrijk punt: elk broodje wordt op bestelling gemaakt of tijdens de middagpiek zo kort mogelijk vooraf. Er liggen dus geen reeds belegde broodjes in de koeltoog waarvan je niet weet hoe lang ze er al liggen en hoeveel boter van bedenkelijke kwaliteit ertussen werd geklodderd.  

Ik word verrast door het grote formaat, een half stokbrood, en vraag aan de dame achter de toog of ze dit in twee kan snijden zodat ik twee soorten beleg kan proeven. Dat doet ze normaal niet, zegt ze, maar omdat het nu niet druk is in de winkel, maakt ze een uitzondering.

In tafels en stoelen werd niet geïnvesteerd, binnen is er een toog met krukken aan het raam, buiten een bank tegen de gevel. Daarop koester ik me in de eerste zon van het jaar, genietend van het gekraak en geknisper van een belegd broodje van prima kwaliteit. Ik heb er niet eens een glas goede wijn of bier bij nodig, al is dat hier eveneens mogelijk.

Dacht u dat ik geen volledige recensie kon wijden aan een broodjeszaak? Dan bent u nog niet bij JeanBon geweest.

 

 


Gegevens
JeanBon
Londenplein 14, 1050 Brussel / Naamsestraat 87 & Montoyerstraat 78, 1000 Brussel
tel. 02/514.03.19
www.jeanbon.be