Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Quique Dacosta

Quique Dacosta

Dat je hier, vlak bij Benidorm, zulke creatieve keuken vindt, is een verrassing van formaat. Toen ik er voor de eerste keer ging eten, ervaarde ik het als mijn grootste revelatie in Spanje na elBulli: de flamboyante Quique Dacosta kookt waarlijk de pannen van het dak.
Uit de niet aflatende stroom van verrassende en soms overweldigende zintuiglijke sensaties vermeld ik er hier slechts enkele.
Algen in een krachtige bouillon, met jamòn ibérico. Een puree van aardappelen en prei, met kiemen, linzen en sesam. (Quique Dacosta heeft in de kelder van zijn restaurant een "veld" van vochtige watten waarin hij kiemen van groenten kweekt, zodat hij ze altijd dagvers heeft.)
Een mousse van parmesan met een gelei van vijf soorten basilicum, met daarbij eetbare bloemen, kruiden en pijnboompitten. Een glazen bol met spinkrab en frambozen, in een gelei en een schuim van aloë vera (een plant met heilzame eigenschappen). Een soufflé van bloemkool, aardappel en pastinaak, met Spaanse truffel. En dan de absolute verrassing: een volkomen zilverkleurig gerecht, alsof het in aluminiumpapier was verpakt, dat echter volledig eetbaar was en waarin een oester bleek schuil te gaan.
Toen ik in een toestand van gevorderde euforie buitenkwam, had ik hetzelfde gevoel als toen ik voor het eerst bij elBulli had gegeten: dit was culinaire revolutie, en ik had ze live meegemaakt.
Quique Dacosta heeft intussen ook een aantal snellere en informele eetconcepten gelanceerd in Valencia: zie mercatbar en vuelvecarolina.


Gegevens
Quique Dacosta
urbanizacion El Poblet
Dénia
+34 965 78 41 79
www.quiquedacosta.es