Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Harbor Café

Foodnews

Harbor Café

Wie opent er nu afgelopen maand, in volle coronacrisis, een eethuis? De lefgozer van dienst is Jean Kegels (45), en al heeft hij door dit initiatief de schijn tegen, hij bewees in het verleden dat hij wel degelijk weet wat hij doet. Wat ook geldt voor zijn vennoten David Claeys en Robin Manso, oprichters van Ellis Gourmet Burger en de pizzaketen Otomat.

Harbor Café is een voormalige bruine kroeg omgevormd tot een volkse eetbar, gespecialiseerd in gerechten-uit-het-vuistje met ingrediënten uit de Noordzee: kibbeling, garnaalkroket, fishburger, fish 'n chips. Het verschil met andere eethuizen is dat er een schuifraam werd geïnstalleerd, langswaar je die gerechten ook coronaproof kunt bestellen en meenemen.  

Dat ligt helemaal in de lijn van de visie die Jean Kegels - econoom van opleiding - altijd al had. Tien jaar geleden, toen van corona nog geen sprake was, wilde hij als beginnend horeca-ondernemer geen klassiek eethuis, wel een flexibele foodtruck waar mensen eten kunnen afhalen zoals aan een ijskar. Hij bouwde een retro caravan om tot een mobiele keuken, en trok ermee de straat op: naar markten, festivals, familie- en bedrijfsfeesten. Algauw had hij een kleine vloot, en toen het virus toesloeg, kon hij zijn trucks inzetten als drive-in om eten contactloos te bestellen, te betalen en mee te nemen.

Een eetcafé met schuifraam past in het rijtje. Want eigenlijk komt dit neer op het concept van een foodtruck, maar op een vaste locatie. Kegels diversifieert zijn aanbod verder met de opening van een viswinkel in februari. Tegelijk zijn sommige van zijn producten onder het merk Jean Sur Mer verkrijgbaar in enkele supermarkten.

Nooit gedacht dat ik als recensent, ingeduffeld tegen de kou, eten zou aangereikt krijgen door een raam. Gelukkig is de kibbeling* hartverwarmend vanwege dat prettige contrast tussen de krokante korst en de warme, zachte vis binnenin (€ 8). Ter vermindering van de arbeidstijd kies ik uit drie fishburgers de "Pimp my Shrimp" omdat die al een garnaalkroket bevat zodat ik die niet meer apart hoef te proeven: goed broodje, goede kroket, knapperige garnituur van koolsla en ui, maar - een hardnekkige traditie bij streetfood - te veel saus ertussen gedretst (€ 13,5).

Er zijn ook vegetarische opties, en zelfs een burger met crunchy chicken: benieuwd uit welke zee die werd gevist. Vanuit mijn niet aflatend werkethos tart ik de kou met een galette van roomijs, opgepept met caramel en zeezout: een combinatie die altijd werkt (€ 6).

Het is nu wachten op het einde van de lockdown om Harbor Café ook van binnenuit te zien. Maar takeout en delivery zullen blijven bestaan.

 

Harbor Café, Groenplaats 15, 2000 Antwerpen, tel. 03/297.14.88, facebook.com/harborcafejeansurmer, elke dag takeout van 12 tot 21.30 u., gesloten op maandag en dinsdag

 toegevoegd op 24.01.2021