Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Pulpo

Foodnews

Pulpo

Maxence Sys en Laurent Willems zijn ambitieuze jongens. Ze hadden al het restaurant L'Autre Vie in Sint-Martens-Latem, maar creëerden ook, geheel in de geest van de tijd, een laagdrempeliger eetconcept met het potentieel van een keten, eerst in Sint-Denijs-Westrem, nu ook in het centrum van Gent. Pulpo staat in het teken van de mediterrane keuken, wat zich vertaalt in Spaanse en Italiaanse gerechten. Met - niet verrassend - een selectie van wijnen uit die landen. Enkele glazen overtuigen mij evenwel niet van de kwaliteit (vanaf € 6), net zomin als de champagne van de familie Gallimard die de trend naar minder aanzoeting compleet heeft gemist (€ 11).

Het mediterrane concept wordt doorgetrokken naar een terras en het interieur. Tegen een appelblauwzeegroene muur hangen krabben in keramiek, en langs een muur in rode baksteen zwemt een school nepvissen voorbij. Voor de muziek werd kennelijk inspiratie geput uit een loungebar, ergens in een hippe kuststad langs de Middellandse Zee, al had het net zo goed Knokke kunnen zijn.

Ik vraag mij intussen af waar de keuken zich zou bevinden: op de derde verdieping, zo blijkt. Vandaar worden de gerechten met een lift naar de eetzalen op de verdiepingen daaronder gestuurd. Merkwaardig hoe gewoon we zijn geraakt aan open keukens en de neiging hebben ontwikkeld om onzichtbare exemplaren minder te vertrouwen.

Mijn vertrouwen wordt evenwel versterkt door de jamón ibérico bellota, een van de tophammen van deze wereld die, zoals het hoort, op kamertemperatuur wordt geserveerd (€ 21). In een eethuis dat Pulpo heet, kan ik niet om het gerecht heen waarin zacht-knapperige octopus verwerkt wordt in een smakelijke mix van paprika, tomaat, bosui en aardappel. Ik heb er wel eerst, zo goed als mogelijk, drie overbodige toefjes emulsie in evenveel verschillende kleuren uit verwijderd (€ 15).

De croquetas del día blijken gevuld te zijn met chistorra, een soort minder pikante chorizo, maar daar is weinig van te merken in de smeuïge vulling waarvan de smaak vagelijks herinnert aan Spaanse charcuterie (€ 14). De escalope Milanese is niet krokant zoals aangekondigd op de kaart, een gevolg van het te lang op voorhand paneren van het kalfslapje. De spaghetti erbij werd duidelijk opgewarmd in de saus die vermoedelijk uit een pot werd geschud, en waaraan enkele tomaatjes en wat gesnipperde bieslook werden toegevoegd zodat het geheel verser en frisser overkomt (€ 23).

Je mag zo'n geformatteerd eetconcept niet met dezelfde criteria beoordelen als een restaurant. Maar met voorgerechten van 14 tot 21 euro, en de meeste hoofdgerechten boven 20 euro, liggen de prijzen hier wel op het niveau van een restaurant.   

"Was het lekker?" is de geformatteerde vraag van de dienster, terwijl ze mijn halfvolle bord wegneemt. De rekening ligt in een namaakschelp.

 

Pulpo, Gebroeders Vandeveldestraat 6, 9000 Gent, tel. 0472/19.23.83, www.pulpogent.com, gesloten op zondag, maandag en dinsdagmiddag

 toegevoegd op 26.08.2019