Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De nieuwe place to eat in Antwerpen

Foodnews

De nieuwe place to eat in Antwerpen

Brasserieën genoeg in Vlaanderen. Maar een echte grootstedelijke brasserie met kosmopolitische uitstraling - zoals in Londen en New York - vind je hier zelden. De meeste blijven steken in de garnaalkroketten en steak met pepersaus.

De gloednieuwe Oosterse brasserie Umami breekt radicaal met het provinciale karakter van onze brasseriecultuur. Het interieur is schitterend, waardoor je de Antwerpenaren haast gelijk zou geven: dit doet denken aan een wereldstad. De ontvangst en de bediening worden gedrild om internationaal niveau te halen.

Umami werd opgericht door de Velvet Group, eigendom van de horecafamilie Roothaert (aangevuld met stille vennoten), die ook de bar Soho aan de Marnixplaats, de nachtclub Roxy op de Rijnkaai en de Italiaanse brasserie Danieli Il Divino aan het Middelheimpark uitbaat. Tijdens de zomer wordt een heus strand naar de stad gebracht onder de roepnaam "Strantwerpen".

Op de plek waar Umami is gevestigd, runde deze horecagroep vroeger de Velvet Lounge, een hippe club die in de buurt echter overlast veroorzaakte. Dat was de aanleiding om met een nieuw eetconcept te starten. Omdat de Velvet Group de wereld rond reist om nieuwe trends te spotten, kon ze niet voorbij aan het succes van de "contemporary Asian cuisine".

Die term staat voor een culinaire mix van Oosterse invloeden, zonder zich op één land vast te pinnen. In Umami (de benaming voor de "vijfde", hartige smaak) vind je Japanse sushi en sashimi naast Chinese dim sum en Thaise salades, vlees en vis van de traditionele robata-grill èn van de hightech teppanyaki-plaat, en een waaier van oosterse ingrediënten als wasabi, miso, ponzu, yuzu, terriyaki, citroengras, chili, gember, koriander en szechuanpeper. Die worden verwerkt in gerechten die de oosterse culinaire tradities niet slaafs volgen maar eigentijds interpreteren.

En wie kom ik tot mijn verbazing tegen in Umami? Een van de beste sommeliers van ons land, Johan Somers, die de authentieke bistro Au Vieux Port heeft ingeruild voor deze hippe eettent. Een ferme uitdaging is het voor hem om wijnen bij deze oosterse gerechten te laten aansluiten, maar Somers kan dat. Hij zorgt alvast voor een prima champagne van internationaal niveau: Charles Heidsieck (15 € per glas).

De dim sum worden niet, zoals de traditie het voorschrijft, in een stoommandje opgediend, maar in een bouillon: een Chinese kniesoor die daarover klaagt. Elke bouillon is aangepast aan de vulling van het rijstdeegpakketje: dim sum met kalfsvlees en truffel liggen in een bouillon van shiitake, die met kreeft krijgen een dashi met kruiden, die met tijgergarnaal zwemmen in een bouillon van schaaldieren. De versheid is onberispelijk, het rijstdeeg is fijn en dun, de smaken zijn zuiver (van 9 tot 15 € voor 3 stuks).

Het oosterse feest wordt vervolgd met pijlinktvis in een licht-krokante korst, met chili, citroenpeper en rotszout (15 €).

Yakitori (spiesje) van kip met een zoete sojamarinade werd op de robata-grill gelegd. Sappigheid en smaak had ik met deze Japanse grillmethode intenser verwacht (8 € voor 2 stuks). Berkshire varkensvlees heeft niet de beloofde "krokante korst" en ligt in een saus die eerder zoet dan zoet-zuur is (19 €).

Het nagerecht volgt de culinaire trend van "east meets west": "tarte tatin" van mango met szechuanpeper en ijs van Thaise basilicum (12 €).

Sommige gerechten moeten nog aan oosterse verfijning winnen, maar het concept van Umami is alvast een aanwinst voor Antwerpen. Nee, voor heel Vlaanderen.   

 

Umami, Luikstraat 6-8, 2000 Antwerpen, tel. 03/237.39.78, www.umami-antwerp.be, gesloten op zaterdagmiddag en zondagmiddag

 toegevoegd op 10.11.2012