Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Paulette in Gent of Paulette in Oudenaarde?

Foodnews

Paulette in Gent of Paulette in Oudenaarde?

Het zal toeval zijn. Op één jaar tijd, op amper 25 kilometer van elkaar, gingen twee eethuizen open die niet alleen dezelfde naam hebben, maar ook een gelijkaardig concept: nostalgie naar de eenvoudige familiale keuken. Een dubbelrecensie drong zich op.

In Gent opende Famke Dequidt een retro-kantine annex afhaalzaak (foto). We kennen haar van het restaurant J.E.F. en haar man Jason Blanckaert, die van Flemish Foodie is verveld tot Thai Foodie (vandaar dat hij J.E.F. omvormde tot Aroy Aroy). Is het daarom dat naast balletjes in tomatensaus en witloof in hesp ook Thaise groene curry met bloem- en spitskool wordt aangeboden?

Paulette gaat om 19 uur al dicht, en voor wie zoals ik de slechte gewoonte heeft om 's avonds uitgebreid te dineren, is dat wat vroeg. Maar geen nood: je kan de gerechten vanuit de koeltoog mee naar huis nemen, verpakt in bio-degradeerbare bakjes die in de oven mogen (van 12 tot 14 euro). "Met liefde gemaakt", staat op het zakje van baalkatoen waarin ik ze mee krijg. Wat kan ik anders doen dan ze thuis even liefdevol op te warmen? Verwacht niets bijzonders, het gaat hier om gerechten die een béétje hobbykok minstens even goed klaarmaakt. Maar wellicht niet voor die prijs, als je je eigen uren zou aanrekenen om alles in huis te halen, te wassen, te versnijden en te bereiden. Dequidt kookt zoals een huis-, tuin- en keukenchef, maar ze doet dat eerlijk, goed en goedkoop.

In Oudenaarde is het retro-eetcafé Paulette gelegen op een pleintje met platanen, dat je al terugslingert in de tijd nog vòòr je een voet binnen zet. De eigenares, An-Sofie Kesteleyn (30), reisde jarenlang als fotografe de wereld rond. Die nomadische levensstijl heeft ze ingeruild voor het andere uiterste: de liefde voor haar bakermat Oudenaarde. Haar oog voor compositie en detail heeft ze behouden, dat merk je aan het nostalgische interieur met oude foto's en laaghangende lampjes boven de tafels. Zoals vroeger bevindt het toilet (met een hartje in de houten deur) zich buiten.

In deze sfeer verwacht je Vlaamse familiale klassiekers. Maar de spijskaart getuigt evenzeer van onze veranderde culinaire mores, waarbij vegetarische gerechten, chili con carne en Aziatische curry intussen ingeburgerd zijn. Vooraf smul ik van flinterdun gesneden charcuterie (€13) en rillette van het Brasvarken met pickles (€ 8). Nadien kan de coq au vin met kroketjes wegens een opkomende golf van jeugdnostalgie nog bekoren (€ 24), maar de risotto met makreel, maïs en zeekraal (€ 22) en de gepofte aubergine met bulgur, yoghurt en hummus (€ 18) zijn grote, grove, lukrake bordvullingen waarvan ik alleen al door ernaar te kijken slechtgehumeurd word. Een coupe brésilienne en dame blanche brengen troost (beide € 7,5). Kesteleyn heeft een sterk concept neergezet, nu moet ze de keuken nog op dat niveau brengen.   

 

- Paulette, Goudstraat 2, 9000 Gent, tel. 09/335.33.55, Facebookpagina, open van 11 tot 19 u., gesloten op zaterdag en zondag

- Paulette, Enameplein 12, 9700 Oudenaarde, tel. 055/61.58.26, www.eetcafepaulette.be, open op donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondag

 toegevoegd op 08.04.2018