Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Lunapark

Foodnews

Lunapark

Een geval apart, die Pieter Clement (33). Eerst opent hij een restaurant in het polderdorp Oostvleteren, hij wordt er bekroond tot Junior Kok van het land. Dat sluit hij, waarna hij weer opduikt in het boerengat Gijverinkhove met een restaurant in een oud café, uitvoerig bejubeld in deze rubriek. Dat sluit hij alweer, waarna hij zich in het provincienest Veurne vestigt met een nieuw restaurant, Lunapark, zo genoemd naar het aangrenzende park en zijn hondje Luna.

Opmerkelijk is dat hij dat telkens weer doet zonder aankondiging, dat hij amper open is, alleen op reservatie ontvangt, slechts één menu voorstelt, en compleet alleen werkt, met zijn vriendin in de zaal. En telkens weer vindt hij een uitzonderlijk pand, met karakter en een ziel, dat hij op zijn geheel eigen wijze tot een eethuis transformeert.

In deze oude woning heeft hij de living gestript tot er alleen muren en een vloer overbleven, de resten van het afgescheurde behang zijn nog altijd zichtbaar. Met slechts 16 plaatsen, een gokmachine uit een lunapark, en een analoge audio-installatie oogt de ruimte bevreemdend leeg. Toch hangt er iets in de lucht, een sfeer, een passie, de drang om te verrassen.

Dat begint bij het menu dat niet op voorhand onthuld wordt, behalve de prijs (€ 59 voor vier gangen). Zo'n geheimhouding kan wel eens tot ontgoocheling leiden, maar niet hier. Keer op keer treft Clement raak: in zijn presentaties, zijn keuze van topproducten, zijn zorgvuldige behandeling ervan, zijn combinaties.

Het eerste voorgerecht werd in laagjes opgebouwd met - van onder tot boven - stracciatella di bufala, rundstartaar, een krokantje van zuurdesem, schijfjes rode biet en eetbare bloempjes. Pladijs met knisperend korstje ligt bovenop een mix van courgette en tarwe, helemaal bovenaan prijken rauwe coquille en grijze garnaal, de subtiele saus is op basis van vin jaune. Het hoofdgerecht combineert girollen en eendenborst, licht gerookt boven beukenhout, met een fris slaatje van artisjok, gele boon en slahartjes. Het nagerecht lijkt simpel maar is onweerstaanbaar lekker: een huisgemaakttaartje van verse bessen met daarop verrukkelijk ijs van ijzerkruid.

Geen enkel technisch trucje past Clement toe: de producten, de bereiding à la minute, zijn flair en talent doen al het werk. En waar het niveau van de wijnen vroeger beduidend lager lag dan dat van zijn gerechten, heeft Clement deze keer gezorgd voor een mooie selectie met een evenwichtige mix van natuurlijke en conventionele wijnen.

Het onthaal en de bediening zijn de kers op de taart: Clements vriendin leidt met spontane charme èn efficiëntie alles in goede banen, terwijl ze dit werk nochtans combineert met een voltijdse job.
Een geval apart, dit duo. Maar wat een duo.

 

Lunapark, Zwarte Nonnenstraat 15, 8630 Veurne, tel. 0473/57.97.68, alleen 's avonds open op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag (alleen op reservatie)toegevoegd op 26.09.2017