Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

La Marie-Joseph

Foodnews

La Marie-Joseph

Vanuit mijn professie verplicht om voortdurend nieuwe restaurants te ontdekken, snak ik wel eens naar een oude vertrouwde klassieker. Waar ik geen vernieuwende verrassingen hoef te verwachten, maar ook geen ontgoochelingen, kortom: waar het gewoon goed is. Niet soms, niet toevallig, maar altijd, dag na dag, keer op keer. Zoals in La Marie Joseph op de Vismarkt in Brussel.

In 1970 werd het geopend door Albert en Philippe Niels, jawel, van de bekende Niels-dynastie die al bijna honderd jaar actief is in de Brusselse horeca en vandaag vier restaurants bezit. Elk heeft zijn specialiteit: voor La Marie Joseph is dat alles wat uit de zee komt, er staat dan ook een vivarium in de zaal. Ooit kwam ik hier net vòòr het openingsuur: aan een tafel zag ik drie vrouwen grijze garnalen pellen. Het zijn van die details die vertrouwen scheppen.

De champagne, een speciale cuvée die voor de familie Niels wordt gemaakt, neem ik hier nooit: te zoet en te duur (€ 13,50 per glas). Liever deel ik een half flesje Muscadet van de broers Couillaud, uitmuntende wijnmakers op het Château de la Ragotière: het kost minder, je krijgt meer en het smaakt beter (€ 17,50).

Op het menu staan al sinds mensenheugnis dezelfde klassiekers, aangevuld met seizoensgebonden gerechten die elk jaar terugkomen. Ik denk dat ik ze allemaal al eens geproefd heb. Behalve één, zo stel ik heden vast: gerookte lever van kabeljauw op toast. Ga dat ook proeven: het is verrukkelijk (€ 17,50). Net zoals de gemarineerde ansjovis op toast (€ 15,50).

Uit de afdeling nobele en kraakverse vissen komen een zeetong van fors kaliber (€ 35) en een royale moot tarbot (€ 41), beide op de graat gegrild (je kan ze ook gebakken in boter krijgen). De legendarische saus van mierikswortel bij de zeetong is op zich al een reden om naar hier te komen. De béarnaise bij de tarbot ook: ach, als béarnaise vers en goed gemaakt wordt, hoort ze bij de lekkerste sauzen ter wereld. Op de kwaliteit van frieten kan je hier vertrouwen in elke periode van het jaar.

La Marie Joseph is niet goedkoop, maar de porties zijn royaal. Dus heb je meestal na een voor- en hoofdgerecht geen honger meer. Maar ik kan nooit weerstaan aan de warme appelbeignets die je volgens de nieuwste trend vrolijk kan "sharen" (€ 10,50 voor 4 stuks).

Eigenlijk valt hier maar één minpunt te vermelden: de wijnglazen, veel te klein en fout van model. Terwijl hier toch goede en dure wijnen worden aangeboden en de familie Niels prat gaat op een eigen wijnwinkel, aan de andere kant van de Vismarkt. Elke keer weer vraag ik of ze geen betere wijnglazen hebben. De volgende keer opnieuw, tot ze voor mijn gezeur bezwijken.

 

La Marie Joseph, Brandhoutkaai 47-49, 1000 Brussel, tel. 02/218.05.96 (geen reservaties), www.lamariejoseph.be, gesloten op maandag



toegevoegd op 10.04.2017