Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Joery De Lille is de Beste Sommelier van België

Foodnews

Joery De Lille is de Beste Sommelier van België

Na de koks treden nu ook de sommeliers stilaan toe tot het sterrendom. Dit jaar werd opnieuw de titel van Beste Sommelier van België uitgereikt tijdens een galadiner. De winnaar is Joery De Lille van het restaurant Horseele in Gent.

Tot voor kort waren er in ons land twee sommelierwedstrijden, een van de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Gastronomisch Club Prosper Montagné, en een van de Belgische Sommeliersgilde. Gezond verstand bracht beide organisatoren bij elkaar, en sinds drie jaar is er slechts één wedstrijd. En dus ook maar één Beste Sommelier.

Dit jaar traden opnieuw drie finalisten in het strijdperk voor die jaarlijkse titel, ze hadden reeds selectieproeven en een halve finale overleefd: Gianluca Di Taranto (28 jaar en sommelier van The Jane in Antwerpen), Joery De Lille (29 jaar en sommelier van Horseele in Gent) en Stéphane Dardenne (32 jaar en sommelier van La Table de Maxime in Our).

De finalisten legden een reeks mondelinge en praktische proeven af voor een jury van een 20-tal professionals (waaronder enkele vorige Beste Sommeliers), maar ook voor een live publiek in de zaal, wat de zenuwen nog meer op de proef stelde.

Dit jaar moesten ze onder meer verschillende champagnes bedienen aan klanten met verschillende wensen, Oostenrijkse wijnregio's aanwijzen op een kaart, voedingsproducten blind proeven en er een wijn bij voorstellen, een fles vintage port openen en decanteren volgens de regels van de kunst (met een gloeiende tang), wijnen blind beschrijven en de herkomst ervan raden, en uitleggen wat een "negroni" is, dit telkens binnen een bepaalde tijdsspanne. Joery De Lille sloeg zich met de meeste overtuiging door alle proeven heen, en werd dan ook de nieuwe Beste Sommelier van België. 

De Lille is sinds drie jaar de sommelier van restaurant Horseele (1 ster), gelegen in de Ghelamco Arena in Gent. Daarvòòr werkte hij in brasserie Vinois in Deurle. In 2007 werd hij uitgeroepen tot "Beste Junior Sommelier van België".
"Ik kreeg de liefde voor de wijn van mijn ouders, die graag op restaurant gingen en mij vaak meenamen", zei De Lille, "Ik mocht dan altijd meeproeven van de wijn, en op mijn 18de beleefde ik mijn kantelmoment met een Vega Sicilia Unico uit Ribera del Duero. Die vond ik zo goed dat ik mij ging afvragen waaróm deze wijn zoveel beter was dan alle andere wijnen die ik voordien had geproefd. En zo is alles begonnen."
In Horseele stelde De Lille een uitgebreide, schitterende wijnkaart samen, waarop ook een Vega Sicilia Unico van zijn geboortejaar 1987 prijkt (voor de luttele som van 397 euro).

De Lille vindt sociale vaardigheden voor een sommelier vandaag even belangrijk als wijnkennis: "De klant wil een totaalbeleving, ook op het vlak van de wijn. Het volstaat dus niet om wijn in te schenken, je moet er ook iets over vertellen, over de streek waar hij vandaan komt, over de wijnbouwer die hem gemaakt heeft. Ik wil dat de klant zich in de wijngaard voelt als hij een wijn drinkt."

De voorkeuren van De Lille hangen af van het seizoen: "Ik vind net de variatie in de wijnwereld zo boeiend en wil mij dus niet beperken tot enkele favorieten. Maar in het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar wijnen met finesse en elegantie, eerder dan concentratie en kracht. En dan kom je in rode wijn automatisch uit bij nebbiolo en pinot noir. Maar in de winter kan ik wel iets steviger wijnen appreciëren, zoals Spaanse tempranillo. In witte wijnen ben ik een fan van grüner veltliner en riesling."

Sommelier is vandaag een voltijdse job: "Het gaat niet alleen om wijnen aanraden en schenken, maar ook wijnen proeven bij invoerders, wijnen aankopen, de juiste prijszetting bepalen, de wijnvoorraad beheren, de wijnkaart opstellen en updaten, de passende wijnen bij de menu's zoeken."

De nieuwe Beste Sommelier van België mag ons land nu vertegenwoordigen op internationale wedstrijden. Zoals het wereldkampioenschap van 2019, dat trouwens zal plaatsvinden in Antwerpen.

 

 toegevoegd op 23.10.2016