Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Bistro Neuta

Foodnews

Bistro Neuta

Een sterrenchef die met een bistro begint: het is een bekend verhaal. Ook Alex Clevers waagde er zich aan, eigenaar en kok van het hotel-restaurant Vivendum dat met een Michelinster werd bekroond. Op zes kilometer daarvandaan opende hij zijn bistro Neuta in de oude dorpskern van Leut, een deelgemeente van Maasmechelen. Neuta blijkt een oude benaming van Leut te zijn: we zullen de mysterieuze kronkels van het Limburgse dialect nooit helemaal begrijpen.

Neuta is geen bijhuis van Vivendum, Clevers liet er twee jonge dertigers in los die de zaak een eigen gezicht geven: Guy Jeunhomme, verantwoordelijk voor de zaal, en Sander Roos, een Nederlandse kok die onder meer werkte in het chique La Source in Lanaken. Beiden nemen hun taak ter harte en gaan er met passie en discipline tegenaan. Dat is ook nodig, want de spijskaart is uitgebreid en uiteenlopend: ik zie zowel typische bistrogerechten als creatieve landschapjes passeren. En er zijn zowel scherp geprijsde menu's (3 en 4 gangen voor € 39 en € 48, een lunch voor € 20) als een twintigtal gerechten à la carte waarvan de prijzen forser zijn.  

Zoals in menig eethuis ontsnap je hier niet aan een flauwe, zoete huischampagne: Claude Baron is het merk, dat u meteen weer mag vergeten (€ 10,50 per glas, bijna de helft van de prijs van een volledige fles bij de invoerder). Maar dan arriveert een "beenhouwersplank" vol verrukkelijke charcuterie, in combinatie met knisperend brood en een mooie rode wijn uit Gigondas, en dan vraagt een mens zich af of hij nog wel iets anders wil. Mijn arbeidsethos roept mij tot de orde: ik moet de ultieme bistrotest nog uitvoeren, het Proeven van de Garnaalkroket (€ 15,50 voor 2 stuks). Ik gun u een blik in mijn notities. Korst: intact, mooi bros, niet te dik. Vulling: voldoende garnalen, evenwichtige smaak van grijze garnaal, iets te bloemige textuur. Garnituur: onnodig gekunsteld slaatje, overbodige remoulade. Eindoordeel: goed, zonder meer.

Dan maakt de rationele analyse plaats voor pure emotie. Door een schitterende entrecôte van met graan gevoederde Australische Angus, vakkundig gegrild op de "Green Egg" en vervolgens mooi versneden (€ 34,50). Stevige en toch malse textuur, karaktervolle fijne smaak, en een perfecte cuisson zoals gevraagd ("pink not bloody", zoals ik dat in Australië hoorde formuleren). Ook de frieten zijn onberispelijk: droog, knisperend, smakend naar aardappel. De modernistische garnituur met asperge en aardappelpuree (merkwaardig bij de frieten) had ik met plezier ingeruild voor een klassieke salade.

De Limburgse generositeit toont zich in een veel te groot nagerecht met crème brûlée en citroensorbet, dat ik voor de helft moet laten liggen (€ 9,50).

 

Bistro Neuta, Sint-Pietersstraat 46, 3630 Leut (Maasmechelen), tel. 089/246 219, www.bistroneuta.be, gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddagtoegevoegd op 24.04.2016