Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Knees to Chin

Foodnews

Knees to Chin

Tot mijn grote vreugde zie ik ze stilaan opduiken in ons land: restaurants die zich in één gerecht of techniek specialiseren. Zoals dit sympathieke eethuisje in Brussel dat zich toelegt op gevulde rolletjes van rijstpapier, een populair gerecht in Vietnam dat in vele creatieve varianten mogelijk is. Achter dit leuke concept staat een Franstalige landgenote, Roxane Gernaert (27), die besloot om haar studies economie en haar passie voor de keuken te combineren in een eigen zaak.

Ik trek er dus vol verwachting naartoe, te meer daar het aangeprezen wordt in "New Places to Be", een opkomende gids die er zich op beroept de beste en hipste adresjes te kennen. "Hip" zou je dit eethuis nog kunnen noemen, met de bankjes en krukjes in hout, de planten aan het plafond en de bokalen die als lampekap dienst doen. De rest is minder overtuigend.

De vullingen van het rijstpapier, beschreven op een zwart bord, wekken nochtans de appetijt. Gelakte eend met peer, gekarameliseerde ui, sesam en hoisinsaus. Omelet met avocado, gekarameliseerde ui en zoete chilisaus. Zeewier met edamame, wasabimayonaise en munt-sojausaus. Garnalen met rode biet, avocado, munt en citroengras. En voor de prijs hoef je het niet te laten: 3,8 euro per stuk.

Vermits je moet bestellen en betalen aan de toog alvorens te gaan zitten, zie ik dat alle rolletjes volledig voorbereid in koellades liggen. Een ver doorgedreven vorm van "mise en place", zullen we maar zeggen. Al wordt naar verluidt alles dagvers bereid. Maar als de rolletjes rechtstreeks vanuit de lades frigokoud op mijn bord belanden, blijkt het rijstpapier taai en kleverig te zijn. De vullingen zijn niet knapperig en licht, maar slap en plomp. En worden gedomineerd door een artificiële, weeë, zoete smaak, waardoor ik niet begrijp waarom er nog vijf sauzen in plastic tubes op de tafel worden gezet. Tot mijn opluchting heb ik ook enkele "dim sum" genomen, anders was ik met een lege maag naar buiten gegaan (€ 3 voor 3 stuks).

Heb ik u al geïnformeerd over de enige rode wijn die beschikbaar is (€ 4 per glas)? Ik zou hem niet in de gootsteen durven gieten uit vrees voor schade aan de afvoerleiding. Ik begrijp plots waarom je hier vooraf moet betalen.   

"Knees to Chin" verwijst naar de traditionele zithouding van de Vietnamezen wanneer ze eten, de knieën opgetrokken tot aan de kin. Verder is er weinig authentieks aan dit eethuis. Ja, het is een uitstekend idee om je te specialiseren in één gerecht. Maar alleen als het resultaat ook uitstekend is. En dat is zelden het geval als de bereiding te lang vooraf gebeurt, zeker voor een delicaat gerecht als rolletjes in rijstpapier.

 

Knees to Chin, Livornostraat 125, 1000 Brussel, tel. 02/644.18.11, www.kneestochin.com, elke dag open van 11.30 tot 22 u., gesloten op zondag, geen reservatiestoegevoegd op 14.02.2016