Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Wijnbistro in het hart van de Marollen

Foodnews

Wijnbistro in het hart van de Marollen

Temidden van alle opinies over de politieke en economische toestand van de wereld in het algemeen en ons land in het bijzonder, deel ik u gaarne mijn opinie mede over de terrine van haas die ik onlangs heb gegeten: verrukkelijk (€ 10). Mag ik tevens mijn mening ventileren over de preskop van het Ibericovarken met in huis bereide tartaarsaus? Een delicatesse (€ 12). Nadien volgden zalig malse kleine inktvisjes in tomatensaus (€ 17) en kraakverse makreel "à la plancha" met guacamole en een kundig op smaak gebracht slaatje (€ 15). Om te besluiten met een spie fabuleuze taart van kwetsen (een soort van blauwe pruimen), alsook een van appel, rozijnen en calvados, met een bol vanilleijs (€ 6). En dan heb ik u nog niet verteld welke spijzen ik met spijt in het hart aan mij moest laten voorbijgaan: worst van Morteau met groene linzen, rundswang van Aubrac in rode wijn, mergpijp met parmezaan, kalfshersens "meunière", kalfsnieren met mosterd, kalfszwezerik met champignons, wilde eend met gekonfijte bil ...

Een onweerstaanbare drang dreef mij enige tijd later naar dezelfde plaats van het delict, waar ik helaas moest vaststellen dat vooral de hoofdgerechten heel ongelijk van kwaliteit zijn. Minder gerechten op de spijskaart zou aan dat euvel kunnen verhelpen.

Eigenaar Vincent Thomaes (49) werkte 25 jaar lang als sommelier aan de zijde van zijn broers in Le Château du Mylord (twee sterren), en wilde naar eigen zeggen "weg van de stress van de topgastronomie" en "terug naar het eenvoudige product". Hij installeerde zich in een woning uit de zeventiende eeuw, pal in de Brusselse Marollen, en maakte er een gezellige bistro van die slechts vier avonden en twee middagen per week open is. Het resultaat is een gastheer die zijn klanten relaxt en ongedwongen ontvangt.

De keuken vertrouwde hij toe aan een jonge kokkin van 35, Angelica Petrarche. Ze verdiende haar sporen onder meer bij het uitmuntende Italiaanse restaurant Senza Nome en heeft de culinaire visie van Thomaes perfect begrepen: kies producten van prima kwaliteit en laat ze voor zich spreken, dan wordt het resultaat vanzelf goed. Dat je tot dat besluit moet komen na een kwarteeuw topgastronomie.

Gezien zijn achtergrond als sommelier kan je ook rekenen op een schitterende wijnkaart, met vele wijnen per glas. Waardoor je alweer voor een moeilijke keuze staat.
Le Wine Bar Sablon des Marolles is een nogal complexe naam voor een eenvoudige wijnbistro waar het aangenaam toeven is. Maar - geheel in de lijn van de filosofie van Thomaes - kies je best voor de eenvoudigste gerechten.

 

Le Wine Bar Sablon des Marolles, Hoogstraat 198, 1000 Brussel, tel. 02/503.62.50, www.winebarsablon.be, 's avonds open van woensdag tot en met zaterdag, 's middags op zaterdag en zondag


 

 

 

 

 toegevoegd op 07.02.2015