Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Les Filles

Foodnews

Les Filles

Vroeger noemden ze zichzelf "Les Filles Plaisirs Culinaires", wat ik in een vrijmoedige bui al eens durfde te vertalen als "de meisjes van culinair plezier". Ze waren met drie, nu nog met twee. En ze heten alleen nog "Les Filles", sinds ze verhuisd zijn van een soort atelier in een volkswijk van Sint-Gillis naar een groot herenhuis in het centrum van Brussel.

Zelfs vòòr je binnenkomt, merk je al dat dit geen klassiek restaurant is: je moet aanbellen aan een poort, die van binnenuit wordt opengedaan. Dan ga je via een grote trap naar boven, waar je kan zien dat de trend van de gemeenschappelijke tafel nog niet is uitgestorven. Je wordt onthaald alsof je op bezoek bent, je mag gaan zitten waar je wil, enkele potten en pannen worden warm gehouden op een fornuis waar je jezelf bedient, de tweedehandse borden en het bestek zijn allemaal verschillend, de wijnfles wordt op je tafel gezet zodat je jezelf kan inschenken.

Het eten past helemaal bij deze ambiance: huiselijke kost, smaakvol en voedzaam, met een vleugje nostalgie naar de tijd toen je moeder nog voor je kookte. Alweer een trend: steeds meer mensen verlangen daarnaar, in plaats van de gekunstelde creaties van sterrenkoks. In het Engels - de trendtaal bij uitstek - noemt men dat "comfort food". Voedsel dat troost en geborgenheid biedt. Psychologen kunnen die trend wel verklaren, vrees ik.

Zoals thuis eet je hier wat de pot schaft. Na enkele hapjes vooraf (ansjovis, olijven, kaascrème met noten) komt een minestrone met spelt, parmezaan, citroen en enkele groenten. Ze combineert een intense smaak met finesse en lichtheid. Dan volgen twee voorgerechten: spinazie met pesto van raketsla, verse geitenkaas en cashewnoten, en tagliatelle van rund met augurk. Dan stopt de bediening, de rest haal je zelf aan het fornuis. De Marokkaans geïnspireerde hoofdschotel is lam met kikkererwten en gestoofde groenten, couscous en groene sla. Alles bereid in natuurlijke jus, zonder bindmiddelen. Iets dat mijn digestief stelsel altijd in dank aanvaardt. Nadien struin ik nog even langs het kaasbuffet met Cantal en Brie, en besluit met appeltaart en coulis van kiwi.

"Les Filles" organiseren ook kooklessen, leveren maaltijden aan bedrijven en baten een kruidenierswinkel uit die ik op mijn weg naar buiten tegenkom. Daar krijg ik de rekening: € 25 per persoon (zonder aperitief en wijn). Kom je 's middags, dan is het nog goedkoper: € 16. Geen wonder dat deze meisjes zoveel succes hebben. Ze hadden dat culinaire plezier gerust in hun naam mogen laten staan.

 

Les Filles, Oude Graanmarkt 46, 1000 Brussel, tel. 0473/28.26.06, www.lesfilles.be, elke dag open, zaterdag en zondag alleen brunch van 10 tot 16 u.

 toegevoegd op 30.08.2014