Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Op bezoek bij La Table d'Evan in Wemmel

Foodnews

Op bezoek bij La Table d'Evan in Wemmel

Evangelos Triantopoulos - "Evan" voor de vrienden - is een ambitieus baasje. Hij emigreerde vanuit Griekenland naar België, lang vòòr de crisis in zijn geboorteland toesloeg. In Wemmel, aan de noordkant van Brussel, opende hij Le Gril Aux Herbes, een restaurant dat een succes werd bij het welgestelde deel van de plaatselijke bevolking dat eindelijk een eethuis kreeg waarmee het zich kon meten met het chiquere zuiden van Brussel.

Maar Evan zag het groter. Onder invloed van zijn Franse leermeesters, Alain Ducasse en Joël Robuchon, zag hij een groeiende markt voor nieuwe eetconcepten. Zo lanceerde Robuchon in verschillende wereldsteden zijn formule om aan de toog van een open keuken kleine, hoogstaande hapjes te eten. Ducasse bedacht het internationale "Spoon"-concept waarbij klanten zelf hun gerechten samenstellen. Precies hetzelfde lanceerde Evan in Brussel: Le Fourneau, een tapasconcept op het Sint-Katelijneplein, en Switch, een eetconcept zoals Spoon. Het eerste was een schot in de roos, het tweede moest de deuren sluiten. Evan opende dus een tweede tapasconcept op een andere locatie, vlakbij de Grote Zavel: Evan's Beef & Sushi Bar. Het sloeg niet aan. Waarom lukt het de ene keer wel en de andere keer niet in de horeca? Mocht iemand de toverformule kennen, kan hij zich altijd melden bij ondergetekende.  

Evan liet zich niet ontmoedigen. Waarom zou hij naast Le Gril Aux Herbes, dat al een grote bekendheid genoot, niet zo'n tapasconcept introduceren? Hij breidde prompt zijn restaurant uit en lanceerde La Table d'Evan: het volk stroomde toe. Hoe kon het ook anders? Ondanks de koopkrachtige bevolking is de noordkant van Brussel een culinaire woestijn: er is geen concurrentie. Bovendien biedt dit concept exact wat het restaurantpubliek vandaag wil: zelf het verloop van haar avond bepalen.

In een informele, levendige sfeer, ergens tussen een brasserie en tapasbar in, kan je zowel kleine als volwaardige porties krijgen, die je bestelt op je eigen ritme. Er zijn goede wijnen in flessen, halve flessen en glazen, en een goede huischampagne Gobillard (10 € per glas). Je kan zowel op een kruk aan een toog als op een stoel aan een tafel zitten, en bij mooi weer op een terras. Een grote open keuken staat centraal in de ruimte, zodat je de culinaire actie kan meebeleven. Er wordt gewerkt met prima ingrediënten die à la minute bereid worden.

Wil je beginnen met enkele kleine hapjes? Er is een gevarieerd aanbod van sushi en sashimi (van 1 tot 3,5 € per stuk). Ik proef van tomaat "coeur de boeuf" in zoete en zoute versie, met verse kruiden (12 €), een langoustine met basilicum (8,5 €), drie gefrituurde kikkerbillen met look (10 €) en een artisjoksalade (15 €),  Wil je hier stoppen, dan kan dat. Heb je - zoals ik - nog zin in een verse zeetong in schuimende boter, met een pittig slaatje en puree à la Robuchon (met 50% boter!), dan kan dat ook (29,40 €). Je moet met die grote vrijheid wel een beetje opletten, want de euro's gaan hier sneller over de eettoog dan je denkt. En naarmate de avond vordert, wordt het voor de obers moeilijk om het allemaal nog wat ordelijk te houden.  Dat hoort bij het concept, zullen we maar zeggen.  

Ik ben er zeker van dat Evan nog projecten in zijn hoofd heeft. Zijn website heeft hij alvast omgevormd tot www.evanrestaurants.be (let op de s achteraan). Maar zo snel als Robuchon en Ducasse zal het wellicht niet gaan vanuit dit kleine land.

 

La Table d'Evan, Brusselsesteenweg 21, 1780 Wemmel, tel. 02/460.52.39, www.evanrestaurants.be, gesloten op zaterdagmiddag en zondag

 toegevoegd op 11.11.2013