Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le CouCou

Le CouCou

"Hij die door het leven moet zonder de vreugde en de troost van de tafel te hebben gekend, is even beklagenswaardig als iemand die de vreugde en de troost van de liefde niet heeft gekend", schreef de Franse journalist en politicus Léon Daudet zowat een eeuw geleden. Volledig akkoord, Léon!

Op weg naar mijn zoveelste vreugde en troost bedacht ik dat Mathieu Vanneste zich ook wel zou kunnen vinden in deze levensvisie. Waar die jongeman allemaal gewerkt heeft, als kok èn als sommelier: in topzaken als Le Château du Mylord en Sea Grill, bij de Franse grootmeester Alain Ducasse en de Spaanse avantgardist Quique Dacosta, zelfs in een hotel-restaurant in Ecuador. De laatste vijf jaar was hij sommelier in Hof van Cleve.

Dat palmares maakt nieuwsgierig naar zijn eerste eigen restaurant, dat hij samen met zijn echtgenote Carole geopend heeft onder de vrolijke naam Le CouCou, het Franse woord voor koekoek, dat ook gebruikt wordt om gewoon "Hallo!" te zeggen. Wat de gemoedelijke sfeer die hij nastreeft, goed typeert.

Een voormalige bistro in het charmante dorp Bellegem waar het koppel woont, werd verbouwd en door Carole ingericht: ze is een interieurstyliste en koos voor een Scandinavische stijl met veel blank hout. Mathieu keerde terug naar zijn eerste liefde: het koken. Al wijzen de schitterende wijnkaart en de sublieme huischampagne Mandois Brut Zéro erop dat hij nog altijd een topsommelier is. Ik heb nog geen hap gegeten en ben al gelukkig.

Dat geluk wordt nog versterkt door de vaststelling dat je hier niet aan menu's gebonden bent, maar vrijuit à la carte kan eten: een ontluikende trend die ik toejuich. Vier mooie langoustines met amandelcrème, kleine tomaatjes en munt en een verrassende gazpacho van kers met krab en avocado tonen meteen de culinaire stijl: niet die van de virtuoze sterrenchef, maar van een eerlijke vriendenkeuken, met liefde voor productkwaliteit, versheid en veel smaak. Gebaseerd op de Franse keuken, jawel, maar telkens met een originele twist en ook aandacht voor de culinaire wereld daarbuiten. Zoals het hoofdgerecht van pittige chili con carne met avocado, aan tafel geraspte cheddar, en zure room in een potje apart. En wilde zeebaars op Sardijnse fregola met venkel en sluimererwt, afgewerkt met schijfjes radijs en een béarnaise met ijzerkruid.

Ten slotte belanden we terug in Frankrijk, het land waar de kunst van het nagerecht nog altijd met het grootste sérieux wordt beoefend: een lichte, luchtige île flottante met crème anglaise, en voortreffelijk vanille-ijs met chocoladesaus.

De chef komt nog even coucou zeggen aan elke tafel. Hij mag dan in toprestaurants gewerkt hebben, hij heeft mij meer vreugde en troost gebracht dan menige topchef.

 

 

 


Gegevens
Le CouCou
Roodhuisweg 10
8510 Bellegem (Kortrijk)
tel. 056/49.61.57
www.lecoucou.be