Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Reale

Reale

In de minder bekende Italiaanse streek Abruzzo bevind zich het restaurant van Niko Romito (45), bekroond met drie sterren en een plek in de World's 100 Best Restaurants. Voldoende om mij zodanig nieuwsgierig te maken dat ik er mij voor verplaatste naar Rome, om dan 200 kilometer landinwaarts te rijden.

De belevenis is de trip meer dan waard. Om te beginnen bevindt Reale zich op een magische plek: in een 16de-eeuws klooster, sober gerestaureerd met respect voor het verleden, op een heuvel boven het stadje Castel di Sangro. Er zijn kamers waar je kan overnachten, best nuttig in dit afgelegen oord. 

Romito houdt van de culinaire tradities van zijn streek, maar neemt ze niet klakkeloos over: hij zoekt voortdurend naar manieren om vet te verminderen en smaak te versterken, een ambitie die mij wel bevalt. Dat demonstreert hij met een consommé, eigenlijk een infusie van selder, wortel en ajuin, zalig licht en transparant, maar barstensvol smaak.

Daarnaast hanteert hij een stelregel die mij eveneens bevalt: wat niet nodig is, is overbodig. Dat leidt tot een doorgedreven eenvoud en puurheid op het bord, zoals een lamsribbetje, moederziel alleen, maar zo diep en intens van smaak dat je er niets bij nodig hebt, tenzij wat geraspte truffel uit de streek. Of verse tortelli, gevuld met kip, waar de gebruikelijke saus werd weggelaten omdat de tortelli op zich zo fluweelzacht, smakelijk en sappig zijn.

Vaak is die eenvoud bedrieglijk: achter zijn "gegratineerde bloemkool" gaan drie bewerkingen van deze groente schuil, die vervolgens verenigd werden in één compacte compositie. Een vegetarische creatie van het hoogste niveau.

En de wijn? Gianni Sinesi is een sommelier naar mijn hart: een die goed luistert naar wat je wil en het ook begrijpt, en vervolgens de fles aanraadt die daar volkomen aan beantwoordt. Op zijn fantastische wijnkaart vind je gerijpte wijnen vanaf 50 euro: zeldzaam in een driesterrenzaak. Wat ook geldt voor de prijs van het menu: 170 euro voor 7 gangen. A la carte zijn er gerechten vanaf 30 euro.

Wilt u de volgende dag goedkoper eten? Dan kunt u in hetzelfde stadje terecht in de fastfoodzaak ALT die Romito vorig jaar opende. De kwaliteit van de focaccia, pizza, hamburgers en slaatjes ligt ver boven die van de gemiddelde snelle hap, terwijl de prijzen even laag zijn.

Eigenlijk valt er in Castel di Sangro niets te beleven. Tot Niko Romito hier geboren werd.

 


Gegevens
Reale
Contrada Santa Liberata
67031 Castel di Sangro
tel. +39 086 46 93 82
www.ristorantereale.it