Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Dinner

Dinner

Heston Blumenthal is een van de grote culinaire vernieuwers van de laatste decennia, van hetzelfde kaliber als Ferran Adrià van elBulli. Zijn eethuis The Fat Duck in het dorpje Bray (45 km ten westen van Londen) werd niet alleen bekroond met drie Michelinsterren, maar staat ook al meerdere jaren in de befaamde lijst "The World's 50 Best Restaurants".

Voor het Mandarin Oriental Hotel in Londen ontwikkelde hij een restaurantconcept onder de naam Dinner. Blumenthal ging op zoek naar historische recepten van de Britse gastronomie en creëerde er zijn eigen hedendaagse versie van. De meeste dateren van de negentiende tot zeventiende eeuw, voor één ervan (rijst met kalfsstaart) ging hij zelfs terug tot de veertiende eeuw. Blumenthal vertrouwde de leiding van de keuken toe aan zijn rechterhand in The Fat Duck, Ashley Palmer-Watts. De permanente chef is een jonge Colombiaan, Jorge Arango, die drie jaar in The Fat Duck heeft gewerkt. Na acht maanden kreeg Dinner al zijn eerste Michelinster.

De sfeer is elegant informeel, de keuken is open, de wijnen zijn zichtbaar achter glas, de bediening is uiterst professioneel, vriendelijk en enthousiast. Uiteraard kan je hier niet voorbij aan het signatuurgerecht van een restaurant dat in Mandarin Oriental is gevestigd: een oranje mandarijn. Daar lijkt het althans sprekend op, maar daaronder gaat een verfijnde parfait van kippenlever schuil. Technisch typisch Blumenthal, om foodies zo op het verkeerde been te zetten.  

Ik at er ook kraakverse makreel, gerookt in hooi en prachtig gepresenteerd met kleurrijke krokante groenten, en het gerecht uit de veertiende eeuw dat omgetoverd was tot een verrukkelijke al dente risotto met saffraan en kalfsstaart. Ook de cuisson van de stokvis in cider en de geroosterde heilbot met paardenbloem en ketchup van kokkels was perfect, wat in een restaurant zonder menu en met ongeveer 280 couverts per dag geen evidentie is. Ik kon evenmin weerstaan aan het nagerecht met de ananas die ik urenlang druipend op spiesen hadden zien hangen boven een middeleeuws open vuur.

Niet alleen het concept van Dinner is briljant, ook de uitvoering in al zijn details. 

 

 


Gegevens
Dinner
Mandarin Oriental - 66 Hyde Park
London
tel. +44 20 7201 38 33
www.dinnerbyheston.com