Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant 't Hemelrijk

't Hemelrijk

Zeeuws-Vlaanderen is voor Vlamingen makkelijker te bereiken dan voor de meeste Nederlanders. De plaatselijke tongval is een aandoenlijke mix tussen "Vlaams" en "Hollands". Maar als ik 15 kilometer ten noorden van Sint-Niklaas de grens oversteek, merk ik meteen dat ik in Nederland ben: nette huisjes, keurig afgeboorde straten, meer fietspaden, verkeersdrempels, rotondes en pleintjes. Vlamingen durven dat als kneuterig bestempelen, Nederlanders vinden het chesellich.

't Hemelrijk past helemaal in het decor van het cheselliche dorpje Hulst. Al twintig jaar werden hier herkenbare klassieke cherechjes bereid door het echtpaar d'Hooghe. Nu heeft hun zoon Thomas het roer overgenomen in de keuken. Hij werkte ooit onder de hoede van chef Wouter Van der Vieren. En die verfrissende invloed liet zich meteen gevoelen in dit ouderwets-knusse eethuisje.
Thomas wijkt (gelukkig) af van de gruwelijke gewoonte om verschillende hapjes, die qua smaak niets met elkaar te maken hebben, op één bordje te rangschikken. Hier krijg je één na één speelse, krokante, expressieve miniatuurgerechtjes, waaruit meteen het talent van deze jonge chef blijkt.

Thomas ging overtuigend van start met een frisse compositie van gepekelde zeebaars, oester van Grevelingen, schijfjes radijs en rammenas, bloemetjes van Oostindische kers en schuim van knolselder. Uitmuntend in verpakking èn inhoud.
Dan arriveerde een van de beste gerechten die ik ooit geproefd heb: zeeduivel in dashi-bouillon, afgedekt met gebarbecuede jonge koolblaadjes. Het lijkt simpel, maar het was verrukkelijk.
Thomas zou geen enkel landschapje presenteren, hij opteert voor compacte, samenhangende composities waarbij geen enkel ingrediënt lukraak of zonder reden wordt gekozen.

Als nagerecht kwam er een originele creatie van hangop (verse kaas van uitgelekte yoghurt of karnemelk), clementine, wortel, klaverzuring en ijs van getoaste amandel. Krokant en smeuïg, groente en fruit, zoet en zurig zorgden voor een smaaksensatie zonder weerga, met contrast en spankracht. Grote klasse.

Thomas d'Hooghe is een groot talent en laat nog van zich horen.

 


Gegevens
't Hemelrijk
Lange Nieuwstraat 28
4561 CD Hulst
tel. 0031 114 31 27 00
www.restaurantthemelrijk.nl