Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Les Cépages

Les Cépages

Bugey is een kleine, onbekende wijnstreek tussen Jura en Savoie, vlakbij de Alpen en de grens met Zwitserland. In het bergdorpje Thoiry werd een typische woning voor deze streek, gebouwd in 1830, getransformeerd tot een restaurant dat kan bogen op één Michelinster.

Jean-Pierre Delesderrier, kok en wijnliefhebber, kocht dit huis 22 jaar geleden omwille van de prachtige gewelfde kelder, waar hij zijn droom kon realiseren: een van de mooiste wijnkelders van Frankrijk uitbouwen. Er liggen 15.000 flessen, verdeeld over 1.200 referenties, voornamelijk uit Frankrijk. Zijn echtgenote Isabelle, verantwoordelijk voor de eetzaal, schoolde zich bij tot sommelière.

Uit alle Franse streken heeft het echtpaar Delesderrier gewoon het allerbeste geselecteerd. De fenomenale collectie witte en rode bourgognes springt in het oog.
Maar Delesderrier heeft vandaag een voorkeur voor minder klassieke streken: "Ik heb ingezien dat het beste niet noodzakelijk het duurste is."

Languedoc-Roussillon vindt hij de wijnstreek waar je vandaag de mooiste ontdekkingen kan doen: op de kaart staan onder meer La Grange des Pères, Montcalmès, Hortus, Mas Jullien, Les Aurelles, Barral en Gardiès. Provence is vertegenwoordigd met Hauvette, Trévallon, Pibarnon en Richaume, de noordelijke Rhônevallei met Villard, Gaillard, Gerin, Guigal, Graillot, Jaboulet en Chapoutier. De jaargangen gaan terug tot de jaren '70, maar de prijzen blijven zeer redelijk. Gerijpte topwijnen kan je hier drinken vanaf 50 €. Sommige mythische namen kosten evenveel als wat je vandaag bij een invoerder zou betalen. En bij de menu's worden gerijpte wijnen per glas geschonken tegen 7 à 10 euro. Het eigen terroir wordt niet vergeten, met verrassend mooie wijnen uit Bugey, Jura en Savoie.

Delesderrier heeft een fijne neus voor wat echt goed is, en dat weerspiegelt zich in zijn keuken. Zijn culinaire stijl is weliswaar - zoals bijna overal in Frankrijk - klassiek Frans, met de gekende romige sausen, maar de versheid en verfijning zijn opmerkelijk. Zijn clientèle is internationaal, vaak uit Genève dat 16 kilometer van hier verwijderd is.

Overnachting is mogelijk in Crozet op 6 km: www.jivahill.com


Gegevens
Les Cépages
rue Briand Stresemann 465
Thoiry
tel. +33 4 50 20 83 85
www.lescepages.com