Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Aux Crieurs de Vin

Aux Crieurs de Vin

Welke stad komt spontaan in u op als u aan Champagne denkt? U hoeft het mij niet te zeggen: Reims of Epernay.

Dacht u ook aan de stad Troyes? Ik denk het niet. En toch ligt daar vlakbij een belangrijk deelgebied van Champagne: de Côte des Bar, ook wel aangeduid met Aube, de naam van het departement en de rivier die erdoor stroomt. Steeds vaker spreekt men nu - wellicht op advies van regiomarketeers - van "Aube en Champagne".

De Aube ligt op ongeveer 400 kilometer van Brussel. Landgenoten die via Mons en Reims naar het Franse zuiden reizen, rijden er doorheen maar stoppen er niet, omdat ze nog maar pas vertrokken zijn. Op de terugweg evenmin: dan zijn ze bijna terug thuis. En de Belgen die voor een weekend naar Champagne gaan, kiezen meestal voor de streek tussen Reims en Epernay: die is bekender en ligt dichter bij huis. Op die manier valt de Côte des Bar altijd tussen twee stoelen.

Maar de Aube heeft ook een groot voordeel: ze is veel mooier dan de streek tussen Reims en Epernay. De prachtige eeuwenoude dorpjes werden goed geconserveerd.
Daarom loont het de moeite om minstens één nacht in Troyes te verblijven, want ook hier zijn vele middeleeuwse gebouwen bewaard gebleven.

Maar een andere reden is minstens even belangrijk: Troyes is namelijk de stad van de andouillette, die legendarische worst van ingewanden. Velen staan daar huiverig tegenover, maar dat komt omdat ze de echte goede en zuivere variant nog niet geproefd hebben.

De beste andouillette ter wereld vind je in de bistro-wijnbar Aux Crieurs de Vin. Daar drink je dan een van de uitmuntende champagnes bij die op de wijnkaart staan. Een "choc" tussen glamour en boerenerf: heerlijk! In Reims en Epernay zouden ze dit heiligschennis vinden. Daar eisen ze op z'n minst foie gras en oesters bij hun champagne.

Je vindt ook andere verrukkelijke terroirgerechten en -producten in Aux Crieurs de Vin. En een schitterende selectie van natuurlijke wijnen. De sfeer is levendig en rumoerig. Maar de kwaliteit in het bord en het glas staat hier altijd voorop.


Gegevens
Aux Crieurs de Vin
Place Jean Jaurès 4
Troyes
+33 3 25 40 01 01
www.auxcrieursdevin.fr