Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Roberta Sudbrack

Roberta Sudbrack

Voor de nieuwe Braziliaanse gastronomie in Rio de Janeiro moet je bij Roberta Sudbrack zijn. Zij drijft het intimistische karakter van de nieuwe culinaire lichting in haar land ver door: uit een minimum aan ingrediënten puurt zij een maximum aan smaak (wat haar enigszins schatplichtig maakt aan de Italiaanse keuken). Een prachtig voorbeeld daarvan is fijne ravioli gevuld met een romige puree van zoete aardappel met daarover geraspte bottarga (gedroogde viseitjes).

Soms gaat ze zo ver in het zoeken naar de essentie, dat de Japanse culinaire visie in beeld komt. Zo combineert ze zaagbaars (een voor deze kust typische vis) alleen met fijne groene boontjes. Lamsvlees - smeuïg, smeltend en smaakvol - krijgt het exclusieve gezelschap van farofa (krokant gebakken maniokmeel).

Misschien is het door deze uitgepuurde aanpak dat zij wat langer op internationale aandacht moest wachten, omdat dit minder virtuoos overkomt. Maar haar productkennis en de precisie waarmee ze ingrediënten behandelt en combineert, zijn opmerkelijk. In 2012 kreeg ze de erkenning die ze verdient: ze kwam in de Top 100 van 's werelds beste restaurants binnen op de 71ste plaats.

Typerend voor haar terroir- en productgedreven visie is de wijnkaart. Die werd opgesteld door Jonathan Nossiter, een Amerikaanse sommelier die zich ontpopte tot filmregisseur van onder meer de film Mondovino, een aanklacht tegen de industrialisering en globalisering van de wijn. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Rio de Janeiro, en op vraag van Sudbrack stelde hij een parel van een wijnkaart samen, uitsluitend met echte terroirwijnen. Jammer dat de taksen op wijn zo hoog zijn in Brazilië, de prijzen zijn minimum het dubbele van bij ons.

Voor een land dat tot voor kort alleen bekend stond om zijn churrasco (op houtskool gegrild vlees) en feijoada (stoofschotel met zwarte bonen), is de plotse opbloei van culinair talent opmerkelijk.
De Franse topkok Alain Ducasse had gelijk toen hij zei dat Brazilië de nieuwe bestemming voor foodies wordt.


Gegevens
Roberta Sudbrack
Rua Lineu de Paula Machado 916
Jardim Botanico / Rio de Janeiro
+55 21 3874 0139
www.robertasudbrack.com.br