Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le Pot d’Etain

Le Pot d’Etain

Alain Pechery werkte in een bank, zijn echtgenote Catherine was secretaresse in een garage. Ze wilden hun leven veranderen. Toen in 1988 een oud hotel-restaurant verkocht werd in een van de mooiste dorpjes van hun streek, aarzelden ze niet. Hun zoon Fabien is er nu de kok.

Alain Pechery was reeds wijnliefhebber vòòr hij Le Pot d'Etain kocht, maar vanaf dan kon hij zijn passie voluit beleven. Vandaag liggen 30.000 flessen verspreid over drie kelders.

De eigen streek Bourgogne is hier koning. Letterlijk àlle beste Bourgondische domeinen zijn vertegenwoordigd: Sauzet, Mugnier, Groffier, Roulot, Tollot-Beaut, Marquis d'Angerville, Comtes Lafon, Grivault, Leflaive, Mortet, Dugat-Py, Roumier, Méo-Camuzet, Bonneau du Martray, Lamarche, Rousseau, Comte Armand, Domaine des Lambrays ... noem maar op.

Van vele domeinen - zelfs van het wereldberoemde Domaine de la Romanée Conti en van Coche Dury - heeft Alain Pechery een persoonlijke allocatie (het recht om jaarlijks een bepaald aantal wijnen af te nemen). Niet te verwonderen dat de collectie uit haar voegen is gegroeid: "Om je allocatie te behouden, moet je elk jaar de afgesproken hoeveelheid afnemen. Dan doen we ook. Het heeft veel moeite gekost om onze allocaties te verkrijgen, we willen die niet kwijtspelen."

Het resultaat is een indrukwekkende lijst van premiers en grands crus in vele verschillende jaargangen, teruggaand tot de jaren 70. Maar het meest verbazingwekkend zijn de prijzen. Heel wat wijnen drink je hier voor de prijs die je in ons land al bij een invoerder moet betalen. De wijnkaart is voor Le Pot d'Etain dan ook een grote aantrekkingspool. Van heinde en verre komen Fransen, Belgen, Zwitsers, Duitsers en Nederlanders naar hier om grote gerijpte bourgognes te drinken. Ook wijnbouwers zijn vaste klanten, want van hun eigen wijnen vinden ze hier nog millésimes die ze zelf niet meer bezitten.

Zoon Fabien brengt een typisch Franse productkeuken die de seizoenen en de markt volgt.
Je kan hier ook overnachten.


Gegevens
Le Pot d’Etain
rue Bouchardat 24
L’Isle-sur-Serein (tussen Auxerre en Beaune)
+33 3 86 33 88 10
www.potdetain.com