Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le Bistro 1911

Le Bistro 1911

Tegenover het treinstation van Cahors - prachtig gelegen temidden van een indrukwekkend landschap - bevindt zich een hotel dat dateert van 1911, Hôtel Terminus. Al vier generaties lang behoort het toe aan de familie Marre. Het restaurant ervan sloot haar deuren in 1959 om opnieuw open te gaan in 1984: er was immers een culinair talent in de familie opgestaan, Gilles Marre (die nog ervaring opdeed in ons land in L'Ecailler du Palais Royal en La Villa Lorraine).

Hij kookt graag met terroirproducten zoals truffel, foie gras en lam. Nu heeft hij het roer van de keuken in handen gegeven van zijn zoon Alexandre (de vijfde generatie), zodat hij de handen vrij heeft om zich verder te bekommeren om zijn fantastische wijnkelder. Daarin liggen ongeveer 10.000 wijnen, waarvan de helft Cahors, de trots van deze streek. Cahors is een wijn die nog altijd gemaakt wordt met de in Frankrijk zeldzaam geworden druif malbec. Deze druif leidt hier tot nogal stoere en stugge wijnen, die lange tijd nodig hebben om op dronk te geraken.

Gilles Marre heeft Cahors van alle beste domeinen, uit jaargangen die teruggaan tot 1959. De meeste daarvan drink je hier tegen prijzen tussen 40 en 70 €. Interessant is dat je verschillende Cahorswijnen van oude jaargangen per glas kan krijgen (tussen 5 en 9 €). Het zuidwesten van Frankrijk - de bredere regio waartoe Cahors behoort - en het nabijgelegen Bordeaux zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Toppers uit Bordeaux gaan terug tot de jaren '50, met zelfs enkele uitschieters uit de jaren '30 en '40. Andere Franse streken kennen eveneens een sterke selectie van gerijpte wijnen, tegen redelijke prijzen.

De keuken van de jonge Alexandre Marre is verrassend actueel. Hij werkt, zoals zijn vader, met prima terroirproducten, en brengt ze in een lichte, eigentijdse versie.

In Hôtel Terminus overnacht je in een historisch kader, de kamers hebben dus niet het comfort van eigentijdse hotels. Maar de lage prijzen maken dat goed.
 


Gegevens
Le Bistro 1911
avenue Charles de Freycinet 5
Cahors
+33 5 65 53 32 00
www.terminus-1911.fr/