Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Auberge Anne de Bretagne

Auberge Anne de Bretagne

Vlakbij de monding van de Loire - pal tegenover de Atlantische Oceaan op een unieke plek waar je vandaag niet meer mag bouwen - vind je dit prachtige hotel-restaurant met maritiem design.
Philippe Vételé, de kok, en zijn echtgenote Michèle lieten het bouwen in 1979. Je krijgt hier meteen een vakantiegevoel.
Philippe Vételé, die vooral kookt met vis en zeevruchten, mag intussen prat gaan op twee Michelinsterren.
Michèle werd in 2009 uitgeroepen tot beste sommelier van Frankrijk. Ze stelde een indrukwekkende wijnkelder samen, die ruim 20.000 wijnen bevat, waaronder heel wat oude muscadets uit de nabijgelegen, gelijknamige wijnstreek.

Muscadet staat bekend om een wijn die niet geschikt is om te verouderen, maar Michèle Vételé bewijst het tegendeel: een gerijpte muscadet kan verrukkelijk zijn. Maar dan moet je wel de goede wijnbouwers kennen: Bossard, Brégeon, Landron, Branger, Luneau ... Daardoor kan je hier al een schitterende wijn drinken vanaf 35 €. Gerijpte muscadets (die teruggaan tot het begin van de jaren '90) blijven meestal onder de kaap van 60 €. De rest van de Loire is ook sterk vertegenwoordigd, met klinkende namen als Angéli, Pithon, Foucault, Huet, Foreau, Nicolas, Cotat (prijzen vanaf 27 €). De formidabele Clos de la Coulée de Serrant van Nicolas Joly (een van de beste witte wijnen ter wereld) kan je hier drinken voor 125 €: een koopje.
Eens buiten de Loire, vermindert het aantal wijnen per streek, maar de selectie blijft ijzersterk: Zind-Humbrecht en Trimbach uit de Elzas, Macle en Tissot uit de Jura, Dauvissat en Raveneau uit Chablis, Coche-Dury en Carillon uit Bourgogne, Vernay en Clape uit de noordelijke Rhône, Simone en Hauvette uit Provence, Soria en Barral uit Languedoc. Enkele gerijpte toppers uit Bordeaux gaan terug tot 1989, tegen prijzen die meestal onder 100 € blijven.
In het algemeen kan je hier al een topwijn drinken tussen 60 en 80 €. Dat is zeldzaam voor een restaurant met twee sterren.

Michèle Vételé pakt bovendien vaak uit met verrassende, onverwachtse cominaties tussen wijn en gerechten, zoals een licht geoxideerde Savennières van 1992 bij oesters (terwijl die meestal met jonge muscadet worden geassocieerd).
Laat haar gerust haar gang gaan, ze zal je altijd aangenaam verrassen.


Gegevens
Auberge Anne de Bretagne
blvd Tara 163
Plaine-sur-Mer (vlakbij Pornic)
+33 2 40 21 54 72
www.annedebretagne.com