Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le Moulin Fleuri

Le Moulin Fleuri

Je hebt net de drukke buitenwijken van Tours verlaten, je rijdt nog even langs een lawaaierige autosnelweg, en dan beland je plots op een stille, afgelegen, idyllische plek langs een zijarm van de rivier Indre, in een piepklein gehucht met slechts vijf woningen. Eén daarvan is het prachtige 16de-eeuwse huis waarin Le Moulin Fleuri is ondergebracht.

Michael Chaplin, de kok, en zijn vrouw Katia hebben het in 2009 overgenomen van Michaels ouders, die dit hotel-restaurant uitbaatten sinds 1973. Vader Alain, een verwoed wijnliefhebber, had een belangrijk doel in het leven: hij wilde wijnen uit àlle appellaties van de Loire in zijn kelder (en dat zijn er heel wat). Daarvoor ging hij ter plaatse bij de wijnbouwers, maar hij kocht ook oude privé-kelders op. Zo verzamelde hij 16.000 wijnen (uit heel Frankrijk, maar de sterkste collectie is ontegensprekelijk die uit de Loire). De verzameling is zonder meer historisch. Vele wijnen dateren nog uit de jaren 1940, -50 en -60, de oudste jaargang is 1890. Loirewijnen verouderen verrassend goed. En in het bijzonder de collectie zoete Loirewijnen (van Coteaux du Layon, Quarts de Chaume en Bonnezeaux) is indrukwekkend.

De wijnkelder is ondergebracht in een oude graanschuur, los van de woning. De rivier stroomt immers net achter de woning, en daarom is het te gevaarlijk om wijnen ondergronds te bewaren: de kelders lopen geregeld onder.

Michael, die als kok eerst de wereld rondreisde (en onder meer in Ierland en Zimbabwe aan de slag was), heeft de microbe van zijn vader geërfd, hij volgde zelfs een bijkomende opleiding als sommelier. Nu kookt hij en schenkt hij wijnen voor klanten, die vaak op voorhand bellen om een wijn te bestellen. De fles kan dan op voorhand rechtop gezet worden, en op schenktemperatuur komen. Ze hoeven daarvoor geen fortuin te betalen, de meeste wijnen blijven onder de kaap van 100 €.

"Heel wat koppeltjes uit Parijs komen naar hier om een speciale fles te drinken, bijvoorbeeld van een jaar met een emotionele betekenis voor hen, en ze blijven hier dan slapen", zegt Michael. De kamers zijn nochtans aan renovatie toe. Maar de omgeving maakt veel goed. En de wijnen ook.

 


Gegevens
Le Moulin Fleuri
route de Ripault
Veigne (15 km ten Z van Tours)
+33 2 47 26 01 12
www.moulin-fleuri.com