Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant La Trinité

La Trinité

Vroeger reed je naar Sluis om in Oud Sluis te gaan eten. Maar al die tijd was er ook een ander eethuis dat een rit naar dit illustere dorp, net over de grens, rechtvaardigt. Goedkoper dan Oud Sluis bovendien.

La Trinité is wat men hier een "nette zaak" noemt. Stijlvol ingericht om het tweedeverblijfsvolk van het nabijgelegen Knokke te ontvangen. In de grote open keuken kan je de bedrijvigheid gadeslaan, en de charmante gastvrouw Evelyne de Potter heeft haar professie in de genen: haar vader had ooit vier horecazaken in Sluis.
Haar man François kreeg een gedegen koksopleiding in onder meer Scholteshof en Charlie Trotter's in Chicago, twee boegbeelden van de klassieke keuken. Maar met het losbarsten van de culinaire revolutie in Spanje bekeerde François zich tot deze nieuwe stroming. Dat zou volop te merken zijn, want het menu bruiste van de gevarieerde texturen, vormen en kleuren, drupjes, spatjes, gels en sneeuw.

Het begon al met een kunstig langwerpig bordje waarop koningskrab, omhuld met wortel, geflankeerd werd door een reeks structuurtjes met bitterbal, wasabi, koriander, sesam en yuzu. Dan verscheen langoustine naast een gepocheerd ei, met romige schorseneer en een krokant koekje van parmezaan: een combinatie die eerder aan de klassieke keuken deed denken. Zeer smakelijke gelakte kalfszwezerik werd vergezeld van spongecake van whisky, krokante "sandwich" met plattekaas, compote van pruim, witte chocolade in de vorm van lippen, en ijs van appel. Het hoofdgerecht was de meest geslaagde creatie van de avond: schitterend Amerikaans rund, met graan gevoed, samen met gebrande courgette, polenta en zachte paprika.

Hertog Jan in Brugge lanceerde ooit het prima idee om ganzenlever pas tussen het hoofdgerecht en het nagerecht te serveren, dat gebeurde hier ook, samen met munsterkaas, okkernoot, peer en brioche.Twee nagerechten - één op basis van aloë vera, mangostan (een Oosterse vrucht) en baba au rhum, het andere met ananas en witte chocolade gevuld met kokos en yuzu - vormden de kroon op het creatieve werk.

De keuken van François de Potter is eclectisch, met sommige gerechten gericht op harmonie, andere op een onverwachte botsing van smaken. Beter dat dan een saaie maaltijd, vind ik.Gegevens
La Trinité
Groote Markt 18
4524 CD Sluis
+31 117 46 20 40
www.latrinite.nl