Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Benoit & Bernard Dewitte kiezen voluit voor lokale en biologische groententeelt

Foodnews

Benoit & Bernard Dewitte kiezen voluit voor lokale en biologische groententeelt

Het sterrenrestaurant van de broers Dewitte gaat vanaf nu alleen nog met lokaal en biologisch gekweekte groenten en kruiden werken.

De broers Dewitte gingen al voor een lichte en gezonde keuken. Maar vanaf dit voorjaar worden alle compromissen afgezworen: ze trekken voluit de ecologische kaart. Dat betekent dat er voortaan alleen nog met lokaal en biologisch gekweekte groenten en kruiden gewerkt wordt. Een bioboerderij in Huise zal hen daarin voorzien.

 "Het is niet meer van deze tijd om groenten en kruiden te laten aanrukken vanuit het buitenland of zelfs van de andere kant van België’, zegt Benoit Dewitte daarover, "Hiermee mikken we niet alleen op een milieubewuste aanpak maar tegelijk op een nog betere kwaliteit. Het ligt voor de hand: hoe verser, hoe lekkerder."

De broers werkten voor het merendeel van hun ingrediënten al enkele jaren samen met een plaatselijke coöperatieve. Maar omdat die niet in staat was om elke dag de nodige hoeveelheid en het gewenste aanbod van groenten en kruiden te leveren, gingen Benoit en Bernard op zoek naar de juiste partner om dagelijks een gevarieerd palet uit lokale, biologische oogst te leveren.

Benoit Dewitte heeft altijd al graag met groenten gekookt: "Groenten vormen mijn belangrijkste inspiratiebron.We koken niet vegetarisch maar in elk van onze gerechten kan je zo het vlees of de vis schrappen."

Bij Benoit en Bernard Dewitte waan je je in de Provence. In de schuur van de prachtig gerestaureerde hoeve van zijn ouders begon Benoit met een gastentafel. De omgeving en culinaire stijl lagen in het verlengde van zijn opleiding in Provençaalse eethuizen als Auberge de Capelongue, L'Oustau de Baumanière en Wout Bru. De gastentafel was alleen beschikbaar op afspraak, en er was slechts één vast menu. Maar toen al was duidelijk dat deze jongeman, met zijn keuken doortrokken van Provençaalse invloeden, veel in zijn mars had.

Door het groeiende succes associeerde Benoit zich met zijn broer Bernard, de gastentafel werd een restaurant, de wijn- en spijskaart breidden uit, en de keuken evolueerde naar een meer eigentijdse stijl en meer aandacht voor het eigen terroir, met behoud van Provençaalse accenten. De ultieme bekroning kwam er onder de vorm van een Michelinster.


Benoit & Bernard Dewitte, Beertegemstraat 52, 9750 Zingem, tel. 09/384.56.52, www.benoitdewitte.be
toegevoegd op 11.04.2013