Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

L'Ilot to Go

Foodnews

L'Ilot to Go

Hoe vooruitziend kan je zijn! Of hoeveel meeval kan je hebben? Chef Sander De Saegher had net dit jaar beslist om vlak bij zijn restaurant Bistro L'Ilot, drie jaar geleden geopend, een foodshop met afhaalgerechten op te starten. Voorziene openingsdatum: 1 april. Twee weken daarvòòr haalde een virus de hele horeca onderuit. De werken aan de winkel waren echter al zo ver gevorderd dat de opening vervroegd kon worden. Waardoor De Saegher een van de weinige chefs werd die niet plots zonder werk viel.

L'Ilot to Go heet zijn shop, en net zoals in de naam van zijn restaurant verwijst L'Ilot naar de hippe wijk 't Eilandje waar beide zaken gevestigd zijn. Denk niet dat een Frans woord ook betekent dat de keuken Frans zou zijn. Weliswaar is in dit koninkrijk bijna elke kok Frans opgeleid, maar De Saegher zorgt voor voldoende creatieve en uitheemse accenten zodat je zijn keuken als hedendaags kosmopolitisch kan omschrijven. Zijn aandacht voor groenten heeft hij allicht van Seppe Nobels van Graanmarkt 13, waar hij nog gewerkt heeft.

De shop ziet er strak, fris en verzorgd uit, met witte tegeltjes tegen de muur die voor een retro-toets zorgen. Mijn bestelling staat klaar, ik betaal en kan alweer vertrekken: die snelheid ga ik nog missen als ik binnenkort in een restaurant weer zit te wachten op mijn gerechten. Thuis warm ik de brandade van Noorse skrei met aardappel en bloemkool op: ik ben een fan van dit smakelijke Frans-Spaanse gerecht, dat traditioneel met stokvis (gedroogde kabeljauw) wordt bereid maar hier met skrei een geslaagde upgrade krijgt (€ 15 voor 500 gram). Het is bovendien een eenpansgerecht, wat het zeer geschikt maakt voor een afhaalconcept, eerder dan gerechten waar je nog veel assemblage- en dresseerwerk aan hebt, of gerechten die niet bestand zijn tegen afkoeling en opwarming omdat ze dan droog of taai worden. Een tip voor chefs die nu snel snel de do's en don'ts van take-away moeten leren.                                                               

Gerechten die koud gegeten worden, zijn sowieso geschikt voor afhaling. Ik heb mijzelve met een half kreeftje "belle-vue" verwend, een typisch geval van overcompensatie in barre tijden, maar al bij al redelijk van prijs (€ 18). Ik vergeet de vegetariërs onder mijn lezers niet: gepofte zoete aardappel met boter en bieslook (€ 5 per stuk) en gegrilde aubergine met look en pikante yoghurt (€ 6 per stuk) kan ik zonder meer aanbevelen, ook als side dish voor flexitariërs. 

Ten slotte proef ik nog, alweer tot mijn tevredenheid, van panna cotta van bittere chocolade met chili en grof zout (€ 10) en van lekkere sticky toffee cake met dadels en caramel (€ 8).

Al zeven weken zonder restaurants: gelukkig verzacht L'Ilot to Go de pijn.

 

L'Ilot to Go, Londenstraat 46, 2000 Antwerpen, bistrotlilot.be/lilot-to-go, bestellingen: tel. 0477/37.62.27, bonjour@lilottogo.be, open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 u.toegevoegd op 01.05.2020