Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Fonteyne The Kitchen

Foodnews

Fonteyne The Kitchen

Er was een tijd dat mensen zich verzamelden in een eetzaal, waar ze gerechten bestelden die in een keuken werden bereid en dan aan tafel werden gebracht. "Restaurant", heette dat. Vandaag begeven ze zich naar winkels waar klaargemaakte gerechten liggen, die ze meenemen en thuis opwarmen. Een concept dat sowieso al groeiende was, en nu een boost krijgt. Hoe dat komt, verneemt u uit andere pagina's van deze courant. Daar hoef ik het dus niet over te hebben, denk ik opgelucht, terwijl ik de kleurrijke variatie van gerechten aanschouw die in de koeltoog uitgestald ligt.  

Ondanks de Engelse naam is dit afhaalconcept ontstaan in Oost-Vlaanderen, met de zoon van een landbouwer die in de jaren '60 besliste om de kippen van de familieboerderij niet langer te verkopen maar aan het spit te braden en zo aan te bieden: take-away en delivery avant la lettre. De generatie na hem opende winkels van gevogelte en wild in Vlaanderen, en in 2002 kwam de eerste traiteurzaak, nu uitgegroeid tot een keten van zeven vestigingen.

Twee jongelui achter de koeltoog dragen hygiënische handschoenen en een mondmasker, om de smetvrees van het clientèle enigszins in te perken. Er zijn gerechten in luchtdichte verpakking die langer bewaard kunnen worden, en onverpakte gerechten voor snellere consumptie. Ik kies voor het laatste, vanwege de recentere bereiding en dus verhoogde kans op levendiger smaakexpressie. Op elk gerecht staan de aanbevolen tijdsduur en temperatuur in de oven vermeld.

Thuis bedien ik twee klanten in quarantaine, waaronder mezelf, van een grote gegrilde gamba (€ 7,69 per stuk) met een fris en nog knapperig slaatje van selder en wortel (€ 3,62). Een beetje comfortfood verwarmt in deze barre tijden: een hammetje in mosterdsaus met honing (€ 9,10) wordt vergezeld van aardappel in de schil met rozemarijn (€ 2,86) en een mix van alweer aangenaam knapperige suikerwt, asperge en pompoenpitten (€ 5,62). Een tip: warm op zonder toegevoegde vetstof, want die zit er al ruim voldoende in. De prijzen, berekend volgens het gewicht, komen neer op € 8,79 per persoon voor het hoofdgerecht. Smakelijke riz condé met abrikozen sluit dit lockdowndiner af (€ 3,96 voor 2 personen).

Eindoordeel? Afhaalgerechten zijn per definitie volledig voorbereid en afgekoeld, wat onvermijdelijk leidt tot verlies van smaak. Maar eigenlijk komt dat evenzeer voor in restaurants: u denkt toch niet dat u daar nooit opgewarmde kost voorgeschoteld krijgt? Met wat snippers groen erbovenop, dat wel, om een indruk van versheid te wekken.

Nog een tip: er is een webshop voor thuislevering, en een "weekbox" vanaf 44 euro die je elke weekdag van een maaltijd voorziet. Je zou haast denken dat de bedenkers al wisten dat er ooit een virus zou toeslaan.  

 

Fonteyne The Kitchen, winkels in Brussel, Antwerpen (tijdelijk gesloten), Wemmel en Genval, 7 dagen op 7 doorlopend open van (meestal) 10 tot 19 u., fonteynethekitchen.be

 toegevoegd op 29.03.2020