Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Tenuta Autentico

Foodnews

Tenuta Autentico

Er popt weer van alles up, deze zomer. Zo ook dit restaurant dat net open ging in een leegstaand kasteeltje met bucolische tuin, en half september weer de deuren sluit.

Spontaan word ik niet aangetrokken door een eethuis waarin de term autentico voorkomt: meestal betekent dat net het tegendeel. Maar hier is de initiatiefnemer en chef Edwin Van Goethem (54), die ik ken van zijn uitstekende restaurant 't Korennaer in het centrum van Nieuwkerken. Dus trek ik er op een zomerse avond toch naartoe.

Daar stel ik vast dat, ondanks de Italiaanse naam, de spijskaart helemaal niet Italiaans is, op een verdwaalde carpaccio en burrata na. Er komt integendeel een ceviche vanuit het verre Peru op de tafel, en daar klaag ik niet over: zorgvuldig en deskundig bereid met kleine tarbot, rode ui, koriander en limoen is dit een ware verrukking en verfrissing bij zomers weer (€ 23,9). Aan de overkant van de tafel verschijnt dezelfde kraakverse vis in een warme, mediterrane bereiding in olijfolie, met venkel, basilicum en kleine tomaatjes die door hun korte verblijf in de oven prettig openspatten in de mond (€ 24,5).

Chef Van Goethem is op dreef in deze zomerse locatie: dit is niet zomaar een pop-upje van VTM-allure, dit is een volwaardig restaurant met ook een prima wijnkaart, waaruit ik als aperitief reeds een perfect gekoeld glas champagne van Deutz kon plukken (€ 14,5).

Op naar de hoofdgerechten, met voortreffelijke Oosterscheldepaling in het groen, vergezeld van frieten en een slaatje van dezelfde kwaliteit. "In het groen" wordt hier niet gereduceerd tot een waterig soepje, noch tot een papje dat stijf staat van de bloem: spinnend van tevredenheid blijf ik maar lepelen in deze fijne, zuivere saus die zijn consistentie louter van de royale dosis verse groene kruiden krijgt (€ 31,9). Ik sla dezelfde opperbeste stemming gade aan de andere kant van de tafel, waar stukjes gelakte kip, delicieus gekruid met specerij van wilde venkelbloemen, zich op zomerse wijze vermengen met een pittige ratatouille met chimichurri en knisperend gebakken aardappelen van een uitstekend ras (€ 23,9).

Doorheen de grote openstaande ramen, terwijl de avondzon zakt achter de oude bomen, zie ik mensen in de tuin die geen volledige maaltijd willen, maar glazen wijn en bier laten aanrukken, vergezeld van "bits & bites": charcuterie van Dierendonck, kazen van Van Tricht, sardines, garnaalkroket, gelakte Iberico-ribbetjes, een mini-burger met wagyu beef, dame blanche, sorbets ... (van 3,5 tot 17,5 euro).

Op zoek naar een vakantiebestemming? Boek eens een retourtje naar Nieuwkerken.

 

Tenuta Autentico, Grote Baan 47, 9100 Nieuwkerken (Sint-Niklaas), tel. 03/778.08.45, www.tenuta-autentico.be, open vanaf 17.30 u. en op zondag vanaf 11.30 u., gesloten op maandag en dinsdag (ook gesloten op 17 en 18 juli, 22 augustus en 8 september)toegevoegd op 05.07.2019