Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Brasserie Albert

Foodnews

Brasserie Albert

Hij wordt wel eens de rock 'n' roll chef van onze kust genoemd. Eerst opende hij in volle moleculaire periode zijn bistro Petit Cabaret in Veurne, waar hij de culinaire kunstjes demonstreerde die hij tijdens een stage in elBulli had opgepikt. Daarna zag hij het groter in Grand Cabaret in Nieuwpoort, waar hij zijn avontuurlijke aard achter het fornuis verder botvierde. Ten slotte strandde hij in Koksijde met, in een totaal ander register, een vintage brasserie. Vincent Florizoone (40) is de kleinzoon van de stichter van het Meli-pretpark, nu Plopsaland, en dat verwondert mij niet: als kok lijkt hij mij ook een speelvogel. Zijn uiterlijk, met gekrulde snor, doet aan Salvador Dali denken.

Groot was dan ook mijn verbazing toen hij in het prestigieuze Thermae Palace Hotel aangesteld werd als chef van de brasserie, die de naam van onze vorige koning draagt. Zijn de wilde jeugdjaren voorbij of wilde de hoteldirectie wat meer schwung in dit historische etablissement brengen? Van dat laatste is in de slome bediening alvast niets te merken.

De spijskaart volgt de platgetreden paden van onze kust: garnaal- en kaaskroketten, mosselen friet, steak friet, steak tartaar, dame blanche ... U heeft het in uw leven wellicht al honderden keren gegeten, maar ongetwijfeld niet altijd even goed. Benieuwd wat de Salvador Dali van de Vlaamse gastronomie ervan bakt. Zijn voorliefde voor bier blijkt uit het feit dat hij voor elk voor- en hoofdgerecht een bier aanraadt. En helaas ook uit de trieste wijnkaart.

Hier kan je niet voorbij aan het beroemde gerecht dat de nieuwe chef op de kaart zette: zeetong "Ostendaise" met oester, truffel en Normandische saus, naar het recept van Auguste Escoffier, de grondlegger van la grande cuisine française. De moleculaire periode van Florizoone ligt duidelijk ver achter ons.

Waarom zo'n fijne vis overladen met andere ingrediënten? Het is een vraag die de Fransen zich vroeger niet stelden: hoe meer dure producten op een bord, hoe beter. Bij voorkeur overgoten door een saus met boter, bloem, eieren en room. Florizoone past het gerecht wel enigszins aan aan de noden van de moderne tijd, maar slaagt er toch niet in de onverwoestbare zeetong meunière te overtreffen, te meer daar de truffel geurt en smaakt naar niets, en de rest naar opgewarmde kost (€ 42). Ook de garnaal- en kaaskroketten overstijgen de middelmaat niet (€ 13 en € 16), net zomin als de mosselen (€ 24) en de salade van grijze garnalen (€ 28). Het mist allemaal fraîcheur, energie en expressie, het euvel in menige kustbrasserie.

Zonde van deze prachtige zaal, ideaal gelegen met zicht op zee. Je hoeft geen creatief genie te zijn om hier een culinaire topbestemming van te maken. Wat meer ambitie volstaat.

Brasserie Albert, Koningin Astridlaan 7, 8400 Oostende, tel 059/800 801, www.thermaepalace.be, elke dag open van 10 tot 22 u.toegevoegd op 26.05.2019