Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Cru & Cuit

Foodnews

Cru & Cuit

Uitgerekend Colruyt dat ons altijd bestookt heeft met voeding tegen de laagste prijzen, rolt nu een nieuwe keten uit waar voeding tegen hoge prijzen wordt aangeboden. Maar er zit enige logica in: de kwaliteit is navenant.

Cru is de winkel, Cuit het aangrenzende restaurant. Maar eigenlijk vloeien beide in elkaar over. Want in Cuit wordt gekookt met producten van Cru. En als de ruimte het toelaat kan je in of naast de winkel zelfs eten wat je zonet hebt aangekocht. Zoals in de vierkantshoeve in Overijse, waarin de eerste vestiging van Cru werd ondergebracht.

Met lege maag stap ik de winkel binnen: geen goed idee. Want alles - van groenten en fruit, over kaas en charcuterie, naar vlees en vis - ziet er zo appetijtelijk uit dat de honger nog aangewakkerd wordt. Producten die alleen in speciaalzaken te vinden zijn, liggen hier onder één dak in al hun glorie uitgestald: jamón ibérico van bellota-kwaliteit (wat betekent dat de varkens uitsluitend met eikels werden gevoed), rillettes van het hoogwaardige Berkshire-varken, rundsvlees van toprassen, gehele vissen op ijs, levende kreeften uit een vivarium, handgerolde couscous (waardoor je de industriële versie definitief uit je keuken bant), verrassend goede Belgische kazen van het Baliehof uit Jabbeke, heerlijk naar anijs smakende akkerpaddenstoelen ... Het in huis gebakken brood van natuurdesem is verrukkelijk, net zoals de koeken, taarten en pizza's. En nergens straalt Cru foute luxe uit, wel authentieke herkomst en kwaliteit.

Aan elke stand valt wel iets te proeven, maar dat volstaat niet om de hongerduivel te bedwingen. Ik reken af en spoed mij naar de binnenplaats van de hoeve, waar enkele klanten in openlucht picknicken met brood en kaas die ze hebben gekocht. Samen met een glas wijn uit de wijnafdeling: het kan hier allemaal. Uit het aanbod van hapjes pluk ik enkele uitmuntende oesters "Tsarskaya" (2,40 per stuk) en een tartaar van zalm (€ 9). Waarna ik mij naar de andere kant van de binnenplaats begeef om in het restaurant Cuit vlaswijting met bieslookvinaigrette (€ 10) en varkenshaasje "blackwell" (€ 10,50) te combineren met een groente naar keuze (€ 6 tot € 9). De culinaire stijl is huiselijk, het comfort en de service zijn basic, maar de ingrediënten zijn vers en van prima kwaliteit. Een flan caramel of een Portugese "pastel de nata"? Ik weiger te kiezen (€ 4 elk).

Cru is niet zomaar een voedingswinkel, Cuit geen klassiek restaurant. Beide vormen een nieuw belevingsconcept waar kijken, kiezen, proeven, kopen en eten met elkaar verenigd worden.
Vindt u Cru nogal duur? Niets weerhoudt u om naar de Colruyt te gaan.

 

Cru & Cuit, Brusselsesteenweg 374, 3090 Overijse, tel. 02/686.00.20, www.cru.be, elke dag open van 11.30 u. tot 18.30 u., op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 9 u.
Ook in Wijnegem (Stokerijstraat 15a) en Gent (Kouter 177)toegevoegd op 15.05.2017