Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Holy Food Market

Foodnews

Holy Food Market

De toekomst is aan snelle en informele eetconcepten, moet Ladislas Leys gedacht hebben. Wat ik die dinsdagavond rondom mij zie, geeft hem gelijk: de historische Baudelokapel, omgetoverd tot een markthal met een vijftiental eetstands, zit tjokvol. Mensen van alle slag komen naar hier om in alle vrijheid, zonder reservatie of andere formaliteiten, te kiezen uit hapjes en gerechten van verschillende eetculturen, op het ritme en in de volgorde die ze zelf bepalen. Leys inspireert zich op de overdekte voedingshallen in andere Europese steden, vorig jaar nog ging in Antwerpen de Mercado open.

Welaan dan, waar kan ik beter beginnen dan in de zeevruchtenbar Sea Me van zijn eigen familie? De uitmuntende champagne Jacquesson wordt er geschonken in elegante glazen (€ 12), en daarbij kan ik niet weerstaan aan drie oesters van Utah Beach (€ 8). Het wijnaanbod is hier ook beter dan in de grote centrale bar. Bierliefhebbers kunnen terecht in een aparte bar, achteraan in de hal.

Ten behoeve van mijn lezers heb ik elke eetstand bezocht, de plaats ontbreekt mij evenwel om ze allemaal te bespreken. Sta mij dus toe, terwijl ik herstel van een goedaardige indigestie, om mij te beperken tot de hoogtepunten.

Ik verkeer nog in aperitiefmodus als ik neerkniel bij Hos-T (hostie: hebt u 'm?) voor een "veggie bite" met avocado, prettig gevarieerd in texturen en goed op smaak gebracht met kruiden en limoen (€ 4,5). Ik apprecieer tevens de dracht van hygiënische handschoenen bij de bereiding ervan. Enkele vegetarische loempia's bij het Maleisische Malar's kunnen er ook nog bij (€ 6 voor 6 ), net zoals een goed bereid kroketje van Bubba, met vulling naar keuze (€ 3 en € 4).  

Over naar het meer gedurfde werk bij Marussia, waar een dame uit Siberië de keuken uit haar vaderland presenteert: het zwarte brood met haring en rode biet is verrukkelijk (€ 6,90), een mix van gepekelde augurk, tomaat en witte kool zet de papillen op scherp (€ 4,90).

De Napolitaanse pizza bij Iovine's bevat prima ingrediënten (waaronder San Marzano tomaten) en wordt à la minute gebakken in een pizza-oven (€ 8 voor de Margherita). Goed om weten: de Napolitaanse pizza is altijd met zachte deegbodem, pizza's met krokante korst horen thuis in de Romeinse traditie.

Naarmate de avond vordert, worden de wachtrijen langer en wordt het moeilijker je met bord en glas naar je plaats te wurmen. De opruimploeg kan nauwelijks volgen, de tafels en togen voelen hier en daar kleverig aan. Toch blijft het knap wat een jonge snaak van 27 hier gerealiseerd heeft.

Het komt er voor Ladislas Leys nu op aan dit culinaire heiligdom elke dag proper en hygiënisch te houden. Laat ons bidden dat hij beseft hoe belangrijk dat is als je met voeding omgaat.

 

Holy Food Market, Beverhoutplein 15, 9000 Gent, elke dag van 11 tot 22 uur, op zaterdag en zondag tot 23 uur.

 toegevoegd op 21.03.2017