Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Vinto

Foodnews

Vinto

Was het omdat ik Kruishoutem binnenreed dat ik aan de "World's 50 Best Restaurants" dacht? Hier kookt namelijk Peter Goossens, die vorig jaar net uit die top 50 viel.

Nu maandag wordt de nieuwe lijst bekendgemaakt, ik neem aan dat Goossens daar naar uitkijkt. Ik niet meer, ik ben onlangs mijn laatste greintje geloof in die hitparade kwijtgeraakt, toen ik in Wenen naar het restaurant Steirereck ging. Dat stond afgelopen jaar op de 16de plaats: om je een breuk te lachen, mocht het culinaire niveau er niet zo triest zijn. De dag erna at ik in het restaurant Taubenkobel, 40 kilometer ten zuiden van Wenen. Voor iedereen met een béétje tafelervaring is er geen twijfel mogelijk: niet Steirereck maar Taubenkobel hoort thuis in die top 50. Maar Taubenkobel stond niet eens in de top 100. Ach, zo gaat het vaak met dergelijke verkiezingen: het begint met een sterk idee en verwatert dan tot een vehikel waarvan de inhoud minder telt dan het sponsorgeld dat je uit de markt kan halen.

Maar goed, waarom was ik nu weer in Kruishoutem? Niet om naar Hof van Cleve te gaan, wel naar de nieuwe bistro Vinto van Karel Van Oyen (26) en Pieter Fraeyman (27), respectievelijk kok en sommelier. Voordien werkten zij drie jaar samen in Hertog Jan, dat andere Vlaamse restaurant dat net buiten de top 50 viel. En daar hebben ze hun ogen en oren goed open gehouden, me dunkt. Want al lijkt dit charmante huisje op een eenvoudige bistro, zowel de bediening als de keuken verraden een uitstekende opleiding.

Dat begint al met een voortreffelijke huischampagne van de mij onbekende Roger Barnier, strak en friszurig, de tegenpool dus van al dat zeemzoete schuimsel dat zovele restaurants teistert (€ 13 per glas). Ook de selectie van wijnen per glas en per fles duidt op passie en kennis van zaken, en slaat geen onverantwoord gat in je financies. En Pieter Fraeyman heeft ook begrepen dat goede wijn niet zonder goede wijnglazen kan.

Wat de afdeling Borden betreft, doet Karel Van Oyen niet voor zijn compagnon onder. Elk gerecht komt mooi en verzorgd voor de dag, herkenbaar maar met originele accenten, gevarieerde texturen en evenwichtig gedoseerde smaken. Witte asperge met smeuïge eierdooier, jus van spinazie en schuimige jus van schaaldieren wordt gevolgd door rundstartaar met puntpaprika en ajuin, daarna verschijnt succulent lam met kleurrijke variëteiten van wortel en frieten van polenta, om te eindigen met een fris nagerecht op basis van citroen, vanille en amandel.

En de prijzen? Die liggen zo laag in de markt dat ik ze bijna niet had opgemerkt: 3 en 4 gangen voor 34 en 48 euro, 's middags 1 en 2 gangen voor 17 en 26 euro.
Vinto zal nooit een van de "World's 50 Best Restaurants" worden, maar ik was liever hier dan in de nummer 16 van die lijst.

 

Vinto, Hoogstraat 7, 9770 Kruishoutem, tel. 09/222.95.35, www.vin-to.be, gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 12.06.2016