Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Zappaz en Noordoever

Foodnews

Zappaz en Noordoever

Ik zit aan de bar en zie door de halfopen keuken dat de kok na vrijwel elke handeling zijn vingers aflikt. En met diezelfde vingers de ingrediënten op de borden schikt. Zappaz is een van die nieuwe hippe eetconcepten op de industriële site rond de Vaart van Leuven die volop gerenoveerd wordt. Seppe Dezeure, afkomstig uit de stal van Jeroen Meus, is de "fingerlicking" kok en eigenaar.

Alles draait hier om tapas. Maar eigenlijk zijn het nogal gecompliceerde mini-gerechtjes in een stijl die tien jaar geleden modern werd bevonden: toefje hier, sausje daar, schijfje van dit, blokje van dat, blaadje van ginder, allemaal bijeengebracht uit potjes, doosjes, tubes en zakjes. Veeleer bandwerk dan kookkunst eigenlijk.

Ook de vuile koksvesten en etensresten op de vloer scherpen niet bepaald mijn appetijt aan. Ik sla dan ook de tapasmenu's over (5, 6 en 7 stuks voor 48, 54 en 60 euro) en bestel vier tapas à la carte om met twee van te proeven: scheermes met citroenverbena en venkel (€ 12), nobashigarnaal met passievrucht, wortel en ras el hanout (€ 16), kwartel met aubergine en koriander (€ 16) en Rubia Gallega rundsvlees met patatas bravas en rode biet (€ 18). Over de versheid van de ingrediënten kan ik niet klagen. Wel over het gebrek aan afgelijnde smaken en de alomtegenwoordige vettigheid van al die sausjes en drupjes. En het speeksel van de kok dat ik maar niet uit mijn hoofd kan zetten.

Ik kan het niet laten om aan de overkant van de Vaart een ander nieuw eethuis te bezoeken dat zich eigentijds profileert: Noordoever (foto). Piet Weemaes, die tien jaar bij InBev werkte, liet zich inspireren door hedendaagse vegetarische concepten in het buitenland, en verenigt alles waar de buitenhuiseter van de 21ste eeuw naar verlangt: goedkoop en gezond eten, een leuk kader waar ook kinderen welkom zijn, flexibele openingsuren, magazines en kranten, een take-away en een shop. Gecombineerd met de eenvoud en snelheid van zelfbediening: je stelt zelf je bord samen aan een buffet (€ 3,1 per 100 gram, ongeacht wat je kiest), je laat het wegen, bestelt je drank en betaalt.

De vegetarische gerechten zijn nutritioneel doordacht, gevarieerd, vers en smakelijk, niet gericht op wie creatief en hoogstaand wil tafelen, eerder op wie geen zin of tijd heeft om zelf te koken maar wel licht en gezond wil eten. In een open keuken achter glas zie ik de koks die het buffet regelmatig aanvullen. Beseffen ze beter dan in een halfopen keuken dat ze bekeken worden? Het ziet er in elk geval netter uit. En er wordt niet aan vingers gelikt.

 

- Zappaz, Schipvaartstraat 22, 3000 Leuven, tel. 0471/96.41.92, www.zappaz.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

- Noordoever, Vaartkom 17A, 3000 Leuven, tel. 016/29.04.70, www.noordoever.be, elke dag open van 10 tot 23 u., gesloten op zondagtoegevoegd op 16.04.2016