Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Crab Club

Foodnews

Crab Club

Ik heb één wens voor 2016: nooit meer een slechte maaltijd voorgeschoteld krijgen. Met het nieuwe Brusselse fenomeen Crab Club dacht ik een goede start te nemen. Want eigenaar Philippe Emanuelli ken ik van toen hij nog Café des Spores runde, een ander culinair bedevaartsoord in onze hoofdstad. Niet alleen is hij een fan van goede producten, hij is ook een gepassioneerd liefhebber van wijn. Mocht u op zoek zijn naar zingeving in uw leven: probeer deze combinatie eens.

Nu heeft hij zich - in lijn met zijn Bretoense roots - toegelegd op vis en zeevruchten, en zich daartoe geassocieerd met Yoth Ondara, een Zuid-Franse kok van Aziatische afkomst, geen slechte mix voor iemand die met producten van de zee kookt. Beide heren hadden genoeg aan een garage die ze transformeerden tot een eethuis met industriële look.

Zoals verwacht is de wijnkaart een parel, jammer dat er slechts één rode en één witte per glas te verkrijgen is. Het allegaartje van foute retro wijnglazen, verspreid over de tafels, verrast mij van een wijnfreak als Emanuelli: ik wed dat het met zijn tegendraadse karakter te maken heeft.

De gerechten, met de hand geschreven op het raam, veroorzaken meteen turbulentie in de culinaire genotscentra. Ondara vermengt graag oosterse met westerse ingrediënten, net zoals producten uit de zee met die van het land.

Dat levert opwindende combinaties op, zoals kraakverse, zilte, sappige kokkels met flinterdunne slierten venkel, basilicum en chilipeper: wat een smaakexplosie, zeg (€ 14). Ook de gyoza (Aziatische ravioli), gevuld met varkensgehakt en garnalen, zijn uitmuntend van smaak en textuur, en gaan in de clinch met een pittige salade van rauwe witte kool met een zurig-zoet-pikante sinaasvinaigrette (€ 13).

Ik kan niet wachten op de hoofdgerechten. Maar dat moet je hier wel doen, want de zuivere, levendige smaken en knapperige texturen duiden op à la minute bereidingen. Wat het wachten de moeite waard maakt.
Daar verschijnt een genereuze vangst scheermessen, gedurfd gecombineerd met fregola (bolletjespasta uit Sardinië) in een tomatensaus met stukjes worst (€ 16).  Ondara houdt geen rekening met gevoelige zielen die octopus liever in onherkenbare stukjes eten: een groot stuk van dit zachtaardige zeedier ligt met gespreide tentakels middenin een "pot-au-feu" met beetgare stukken raap en knolselder in een verfijnde bouillon (€ 19).

Heeft u op de prijzen gelet? De meeste gerechten zijn goedkoper dan € 20. Maar beter dan heel wat gerechten die elders duurder zijn dan € 30. 

Ik wens uzelf en mij toe dat alle restaurants ons in 2016 evenveel genot mogen verschaffen.

 
Crab Club, Waterloosesteenweg 7, 1060 Brussel, tel. 0472/55.46.95, elke avond opentoegevoegd op 15.01.2016