Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Brood

Foodnews

Brood

Er duiken steeds meer restaurants op die overdag open zijn maar 's avonds niet. Dan is het opletten geblazen, want vòòr je 't goed en wel beseft, wordt het alweer een trend genoemd.

Kris Goegebeur, die al enige naam en faam heeft opgebouwd als bakker en patissier, en Brecht Deleye, afkomstig uit de kledingsector, renoveerden een uniek historisch gebouw in Roeselare, installeerden er een bakkerij waar op hout gebakken broden van verschillende graansoorten verkocht worden, en koppelden er een eetzaal aan waar je de hele dag door terecht kan voor ontbijt, lunch, een vieruurtje, of gewoon een koffie. In de keuken staat de jonge dertiger Jan Kubik, een Slovaakse yogaleraar met een passie voor koken. En alvorens u zich over die merkwaardige combinatie vrolijk maakt, laat mij u dit zeggen: deze man verstaat de kunst om van een eenvoudige lunch een culinair feestje te maken. Neem nu het menu voor € 14, waarmee je probleemloos zonder honger de avond haalt. Dat begint met een verrukkelijke linzensoep, vervolgens blijkt de aangekondigde "sandwich met kaas" een groot stuk gegrild stokbrood te zijn, rijkelijk belegd met smeltende kaas en knapperige groenten, vergezeld van een mengeling van verschillende slasoorten, heel wat spannender en pittiger dan de meeste salades van koks die alleen waterige kropsla schijnen te kennen.

Ook in de discipline "maaltijdsalades" is Kubik een natuurtalent. Ik krijg een bonte, wervelende maar doordacht gedoseerde mengeling van krokant bladgroen, rauwe slierten gele courgette, stukjes zoete aardappel, kikkererwten en spek, met in het midden een gepocheerd ei waaruit de dooier zijn warme smeuïgheid langzaam prijsgeeft (€ 13).

"Rustic bruschetta" is een grote langwerpige toast van (alweer) verrukkelijk brood, met daarbovenop een weelde van warm openspattende kerstomaatjes, grof gehakte en nog knapperige bruine paddenstoelen en schilfers parmezaan (€ 12).

Bedenk hierbij dat je dit allemaal eet in het schitterende decor van een groot herenhuis met hoge plafonds, kunstig houtsnijwerk en een oude parketvloer waarin mozaïektegeltjes verwerkt zitten, dat alles met zicht op een mooie binnentuin.

Wie in staat is te lunchen met wijn zonder daar achteraf slaperig van te worden (een categorie waartoe ik niet behoor),  heeft de keuze uit een beperkte maar originele selectie van wijnen die allemaal ook per glas verkrijgbaar zijn (van € 3 tot € 5). Er is zelfs een prima huischampagne van Laherte (€ 10).

Ik ben jaloers op de inwoners van Roeselare. Zij hebben nu wat elders zo verdomd moeilijk te vinden is: een fijne plek waar je lekker, gezond en goedkoop kan lunchen.

 

Brood, Sint-Hubrechtsstraat 51, 8800 Roeselare, tel. 051/43.94.82, open van 8 u. tot 19 u., gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 29.09.2015