Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Au Grand Forestier

Foodnews

Au Grand Forestier

Zelfs een culinaire rubriek heeft wel eens nood aan historische duiding. Anders kan u het instant succes van deze nieuwe brasserie niet begrijpen. Ze behoort namelijk toe aan twee telgen van de in Brussel illustere familie Niels, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1890, als Joseph Niels geboren wordt in een landbouwersfamilie uit het Pajottenland. In 1926 opent hij in de hoofdstad zijn eigen restaurant op de Emile Jacqmainlaan. In 1940 overlijdt hij, zijn zonen Albert en Georges nemen over. Maar tien jaar later gaan ze elk hun eigen weg.

Albert opent in de jaren '60 twee brasserieën die tot op vandaag succesnummers zijn: Au Vieux Saint-Martin op de Zavel en La Marie-Joseph op de Vismarkt. Zijn drie zonen zetten die verder na zijn overlijden, maar ook zij gaan uit elkaar. Twee ervan, Philippe en Albert-Jean, openen samen een derde brasserie, alweer een hit: Canterbury aan de vijvers van Elsene. Maar in 2011 splitten zij ook.

Philippe krijgt Canterbury en La Marie-Joseph, Albert-Jean gaat verder met Au Vieux Saint-Martin. En nu heeft Albert-Jean, samen met zijn zoon Frédéric, deze nieuwe brasserie geopend, middenin het groen van Watermaal-Bosvoorde. Met een verwarmd terras, dat het hele jaar door open is. En met een spijskaart die voortbouwt op alle succesgerechten van de familie. Zoals haar fameuze "filet américain" (€ 24), ooit op punt gesteld door Joseph Niels. Niet te verwarren met rundstartaar van gehakt rundsvlees: het vlees is hier gemalen, en wordt helemaal vooraf bereid, om de originele dosering van oervader Niels in ere te houden. De frieten, van in huis geschilde en gesneden aardappelen, zijn voortreffelijk.

Ook op andere klassiekers - het duo van garnaalkroketten (€ 17), de "terrine forestière" (€ 21) - valt niets aan te merken. De bijhorende slaatjes zijn vers en krokant. Vanuit de afdeling "suggesties" smikkel ik een genereuze portie fricassée van hoevekip met verse dragon helemaal op (€ 23,75). Hetzelfde lot is - aan de overzijde van de tafel - een koppel kundig gebakken zeetongen beschoren (€ 32). Kan er nog een nagerecht bij? Ach, niemand kan weerstaan aan zo'n knisperende Brusselse wafel met aardbeien en slagroom (€ 10,50).

Zoals alle Niels-brasserieën is ook deze herkenbaar en functioneel ingericht, met Belgische kunst tegen de muren. Ze trekt ook een "bon chic bon genre"-publiek aan, dat zich enige meerkost voor de geleverde kwaliteit kan veroorloven. Maar er zijn weinig brasserieën die, zowel in de keuken als de zaal, zo goed gerund worden als deze. Het zit de familie Niels duidelijk in de historische genen.

 

Au Grand Forestier, Woudmeesterlaan 2, 1170 Watermaal-Bosvoorde, tel. 02/672.57.79 (alleen reservaties vanaf 6 personen), www.augrandforestier.be, keuken non-stop van 12 tot 23 u., gesloten op zondag

 toegevoegd op 01.08.2015