Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eten op markten

Foodnews

Eten op markten

Eetstalletjes op markten bestaan al sinds mensenheugnis. Waar mensen samenkomen om boodschappen te doen, slaat de honger al eens toe. En dus begonnen slimme marktkramers kleine gerechten aan te bieden. Je zou het de voorloper van het restaurant kunnen noemen. Stilaan kreeg het eten op markten een wat kwalijke reputatie. Zeker sinds mensen meer op hun gezondheid letten, werden frituren en worstenkramen gemeden.

Maar nu zijn de eetstalletjes terug, met een nieuw aanbod. Enerzijds met meer creatieve bereidingen uit de hele wereld, anderzijds met betere en gezondere gerechten. Jonge koks, die geen zin hadden om een heel leven in een keuken te staan, bedachten mobiele eetconcepten waarmee ze van markt tot markt trekken: de food trucks. Op die manier is de kwaliteit de hoogte ingeschoten, terwijl de prijs veel lager is dan in een klassiek eethuis. Vooral jonge mensen vinden het ook een stuk avontuurlijker dan stil te zitten in een restaurant.

Op de Zaterdagmarkt in Antwerpen kan je die trend volop beleven. Met als uitschieter "Le Verseau" van de jonge kok Filip De Pauw, die nog in 't Zilte en Hertog Jan heeft gewerkt (gerechtjes vanaf € 5). Ook het restaurant Vrijdag Visdag is present, met oesters (vanaf € 2 per stuk), toast met gerookte heilbot of paling (€ 6 en € 12), gefrituurde scampi (€ 5) en gebakken pladijsfilets (€ 5). Oesters zijn er ook bij vishandel Romain Costermans en bij "Schelp- en schaaldieren J&M", naast karakollen en escargots. Populair is de krokettenbar De Vuurtoren waar je kroketten met de meest verscheiden vullingen kan krijgen (vanaf € 0,75 per stuk). En voor het dessert moet je zeker naar het kraam van de Spaanse churros, geserveerd in een puntzak (€ 3). Minder honger? Goede pistolets met kaas vind je bij het "Kaasmuisje" (€ 2). En voor de liefhebbers van uitheemse keukens zijn er kramen met Vietnamese loempia's (vanaf € 1,4), Indonesische saté (€ 3,5 voor 4 stuks) en bami goreng (€ 3,50), Griekse en Marokkaanse specialiteiten.

Zaterdagmarkt Antwerpen: Oudevaartplaats, van 8 tot 16 uur

Andere kramen en mobiele eetconcepten

Zuidmarkt Brussel

Op deze zondagmarkt rond het Zuidstation is een publiekstrekker het kraam van Foh Fouad, met Marokkaanse pannenkoeken, gevuld met kaas, artisjok, paprika, olijf, honing enz. Eet ze met een muntthee.

Markt van de Slachthuizen

In de slachthuizen van de Ropsy-Chaudronstraat in Anderlecht wordt hier elke vrijdag, zaterdag en zondg (van 7 tot 14 uur) een grote markt gehouden, waar je ook heel wat eetstalletjes aantreft.

Foodtrucks (raadpleeg de websites voor hun aanwezigheid op markten)

- Meteorfoodtruck.be: twee jonge koks trekken rond met gezonde gerechten met vis en geroosterde groenten

- Keepontoasting.be: jonge chef Jean-Baptiste Nyssen bedenkt verrassende variaties op de croque-monsieur.

- Elcamion.be: kok Joël Geismar pakt uit met heuse driegangenmenu's

- Jeansurmer.be: Jan Kegels kiest voor gerechten uit de zee: garnaalkroketten, bouillabaisse, oesters, kibbeling ...

- Vivavega.be: chef Tino Don Porto Carero is de lievelingskok van vegetariërs en veganisten geworden

 toegevoegd op 06.06.2015