Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Lèche Plat

Foodnews

Lèche Plat

"Good food is very often, even most often, simple food". Als een eethuis dit citaat van de Amerikaanse kok Anthony Bourdain als motto op zijn website zet, dan is mijn interesse gewekt. Ook de naam ("teljoorlikker") doet denken aan ongecompliceerd eetplezier, en daar ben ik - tussen al het gesofisticeerdere werk door - geregeld aan toe. Het blijkt ook de bijnaam van de Arendonkenaar te zijn.
Er waren nog enkele redenen waarom ik tot vlakbij de Nederlandse grens reed: Ivan Menten (36) werd uitgeroepen tot vischef van het jaar 2014, en dook dit jaar voor het eerst op in de culinaire gidsen.

's Avonds is zijn eethuis open van vijf tot negen. Vroeg eten en vroeg slapen: de protestantse soberheid is hier al over de grens geslopen. Het onthaal is koel en afgemeten, hopelijk is de keuken genereuzer. Twee lusters aan het plafond, gemaakt van lepels, vorken en messen, duiden alvast op enige liefde voor de geneugten van de tafel.

Een glas champagne als aperitief? Nou zeg, dat vindt men hier te duur. Een glas crémant de Bourgogne is al gek genoeg (€ 6). Omdat in die schuimer nogal vaak de suikerpot wordt leeggekieperd, kies ik voor een half flesje champagne van Pierre Legras: helaas ook gruwelijk zoet (€ 27). Een wijnkaart is er niet, je mag uit een reeks flessen kiezen die op schappen tegen een muur staan. Ik tracht mij in te beelden wat klanten daarvan vinden die net daaronder aan een tafel zitten.

Ivan Menten gaat er prat op dat hij zelf zijn charcuterie maakt: dat wil ik wel eens proeven. "Vanavond is er geen", krijg ik te horen. Ik informeer dan naar de vis van de dag die op de kaart staat: "Tarbot, maar haast u want er is nog maar één."

Eindelijk een beetje warmte aan tafel: een kaas- en garnaalkroket die van goede smaak getuigen (€ 12). Een slaatje van kreeft, grijze garnalen en miniblokjes appel wordt eveneens geproefd en goed bevonden: vers en fris, gemengd met een juiste dosis mayonaise (€ 17).

Ivan Menten werd vischef van het jaar met een compositie van in gerookte boter gebakken pladijs, artisjok, zeekraal en krokante kalfshersenen met jus van strandkrab. Hier houdt hij het simpeler en voorspelbaarder, met op de graat gebakken tarbot (de laatste!) en slibtongen (beide € 29). Maar in zijn eenvoud is het wel perfect: à la minute bereid, de vissen nog warm tot in de kern, net zoals de uitstekende frieten. Het slaatje mist inspiratie: wat meer aandacht voor groenten had gemogen, zoals in vele restaurants.

Ik had voortdurend de indruk dat Ivan Menten onder zijn mogelijkheden kookt. Hij volgt het motto op zijn website letterlijk: je eet hier eenvoudig en goed. Perfect voor wie eens geen zin heeft om zelf te koken en niet al te ver wil rijden.

Lèche Plat, Vrijheid 27, 2370 Arendonk, tel. 014/68.74.68, www.leche-plat.be, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 02.05.2015