Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Een magische gastentafel in Limburg

Foodnews

Een magische gastentafel in Limburg

Wat is het verschil tussen een restaurant en een gastentafel? Een restaurant is erop gericht om klanten te ontvangen, een gastentafel ontvangt slechts één groep van mensen die elkaar kennen, in een huiselijke omgeving. Een restaurant is op vaste dagen en uren open, een gastentafel alleen op reservatie. En in plaats van te kiezen uit een spijskaart, eet je aan een gastentafel wat de gastvrouw of gastheer heeft klaargemaakt. Die formule bekoort steeds meer mensen, omdat het persoonlijker is, gezelliger en intiemer. En soms kan je echt van een unieke ervaring spreken, zoals in 't Jachthuis van Myriame en Raf François.

Dit sympathieke Limburgse koppel had nochtans geen horeca-ervaring: ze runnen een apotheek. Maar Raf is een verwoed jager en visser, en Myriame is gepassioneerd door gastronomie en kunst. Toen de kleine artisanale brouwerij van Myriames familie met haar activiteit stopte, groeide het idee om daar iets te doen dat hun beide passies verenigde. Myriame kon zich artistiek uitleven in de renovatie en inrichting ervan, Raf heeft er zijn jachtttrofeeën tegen de muren gehangen. En beiden ontvangen nu op afspraak voor een culinaire avond zoals je nooit in een restaurant kan beleven.

Raf heeft een grondige hekel aan industriële voeding: "Het is ongezond en het heeft geen smaak." Vandaar dat hij alleen vlees en vis eet dat hij zelf geschoten of gevangen heeft, of dat hij bij kwekers aankoopt die hij persoonlijk kent en volgt. Versnijden en bewerken doet hij zelf: van roken en pekelen, over het laten drogen en rijpen van hammen, tot het zelf bereiden van mousses en patés. Dat leidt tot unieke producten met een zuivere smaak waarvan je haast vergeten was dat die nog bestond. Ook groenten en fruit kweken Myriame en Raf zelf.

Myriame bracht enkele verrukkelijke huisbereide hapjes zoals kipkap met mosterd van Tierenteyn, mousse van gerookte zalm en consommé van duif. Daarna volgde een voorgerecht met gerookte ham en worst van everzwijn, en een fantastische leverpaté van jonge ree, opgediend met zelfgebakken brood. Hoe schril steekt deze nobele charcuterie af tegen wat je in de supermarkten koopt. Het hoofdgerecht stond helemaal in het teken van ree uit de Limburgse bossen, waarvan het seizoen opnieuw begint in mei: filet en koteletten vergezeld van pastinaakpuree, rode kool en spruiten, nadien een stoofschotel van ree, bereid met Rodenbach. Versgedraaid ijs met chocolade, blauwe bessen en frambozen was het slotakkoord van een magische avond. Bij mooi weer wordt de barbecue aangestoken en kan je buiten eten.

 

't Jachthuis, Kerkstraat 29, 3940 Hechtel-Eksel, tel. 0495 51 59 78, hetjachthuis.eksel@gmail.com (alleen op reservatie voor max. 10 personen). Overnachten kan in de nabijgelegen bed & breakfast De Paenhoeve, Weverstraat 48, 3940 Hechtel-Eksel, tel. 0477 21 86 76, www.depaenhoeve.be.

 toegevoegd op 21.11.2014