Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nieuwe brasserie aan de Heizel in Brussel

Foodnews

Nieuwe brasserie aan de Heizel in Brussel

Lezers van deze rubriek kennen mijn voorliefde voor een van de mooiste uitvindingen uit de culinaire geschiedenis: de brasserie. Hier komen mensen van elke rang en stand naartoe, van jonge koppels tot families met kinderen, van eenzame zielen op zoek naar de troost van een maaltijd tot groepen van vrienden die iets te vieren hebben. In een brasserie kan je die belangrijke sociale dimensie van het tafelen nog volop beleven. Je hoeft je niet op te kleden, de kelners doen dat wel voor jou, strik incluis, want jij bent de klant. Een dure wijn hoef je niet te nemen, er is bier van het vat. En je hoeft je niet in stille bewondering over elk gerecht te buigen, je mag hier spreken en lachen, want eten is een feest. De kok is er niet op uit om te schitteren, hij maakt klaar wat je kent en herkent, gerechten die je al vaak gegeten hebt maar nooit beu wordt: garnaalkroketten, zeetong meunière, steak met frieten ...

De horeca-ondernemer Thierry Van Damme (54) schept er plezier in om van oude, versleten brasserieën opnieuw een vitale versie te maken. Recent nog in Ganshoren met Les Potes en Toque, nu doet hij het opnieuw met een brasserie aan de Heizel die hij ombouwde tot Brasserie de l'Expo. Helemaal in de vintage stijl van Expo '58.

De kok, Olivier Bellaches, begon zijn carrière in het mekka van de brasserie: Parijs. Bij niemand minder dan topchef Guy Savoy. Intussen werkt hij al twintig jaar in ons land. Aan twee voorgerechten merk je meteen dat Van Damme met hem de juiste keuze maakte. Een salade van artisjokharten met paddestoelen en parmezaan werd niet uit blikken en bokalen samengesteld, maar blaakt van versheid en frisheid (€ 12,5). Van "sardines millésimées" verwacht je net wèl dat ze uit blik komen. Want deze sardienen van topkwaliteit (met vermelding van de jaargang) worden met grote zorg ingeblikt volgens de historische traditie die aan de kusten van de Middellandse Zee gekoesterd wordt. Gedrenkt in goede olijfolie en smeltend op de tong, smaken ze verrukkelijk. En zoals goede wijn verbeteren ze met de jaren. Een slaatje van sperziebonen, waar blokjes ontvelde tomaat en knapperige ajuinsnippers doorheen gemengd zijn, past er perfect bij. Een snede geroosterd natuurdesembrood maakt het plezier compleet (€ 12,5).

Twee tomaten, rijkelijk gevuld met grijze garnalen, zijn alweer ontveld, een detail dat de echte brasseriekok van de amateur onderscheidt (€ 23). Er komen dikke frieten bij, die ook naarstig verorberd worden bij twee kundig gebakken slibtongen (€ 19).

In een brasserie kom je niet voor culinaire verrassingen en hoogstandjes. Maar kwaliteit en versheid zijn hier op het appel. En dat is op zich al zeldzaam.

 

Brasserie de l'Expo, Houba de Strooperlaan 188, 1020 Brussel (Laken), tel. 02/476.99.70, www.brasseriedelexpo.be, elke dag opentoegevoegd op 05.05.2014