Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Japans toprestaurant opent ramenbar in Brussel

Foodnews

Japans toprestaurant opent ramenbar in Brussel

Zoals vele Japanse eethuizen, zeker in Japan zelf, ligt Samouraï op een weinig aantrekkelijke locatie: in een kaal galerijtje van een voormalige bioscoop. Maar liefhebbers van de Japanse keuken zijn het erover eens: dit is een topper onder de Japanse restaurants van dit land. En zoals de trend het voorschrijft, hoort een toprestaurant vandaag een informeler en goedkoper bijhuis te hebben. Bij ons heet dat een bistro of brasserie, in Japan een ramenbar. Waarmee Samouraï inspeelt op een tweede trend, want de ramenbars schieten, in alle steden ter wereld, als shiitake uit de grond. Twee culinaire trends voor de prijs van één: u wordt alweer verwend op deze site.

Ramen worden bij ons vooral geassocieerd met deuren, in Japan met tarwe- of boekweitnoedels in een bouillon van vlees, vis of groenten, waaraan stukjes vlees, vis en/of groenten toegevoegd worden. Ramenbars zijn er een populair en goedkoop eetconcept, dat uit de streetfoodcultuur stamt. Ramen bestaan in talloze varianten, elke regio in Japan heeft zijn eigen recept. Maar sinds de uitvinding van de instantnoedels is ook dit traditionele gerecht in de greep geraakt van poeders, potjes en zakjes uit de voedselindustrie.

Ik hoopte evenwel dat Samouraï zijn Japanse eer hoog zou houden, de kok van de ramenbar werkte trouwens in de keuken van het restaurant. Het kale interieur en de kille sfeer doen in elk geval aan een ramenbar in Tokyo denken: alleen toeristen dromen ervan dat je daar door een geisha wordt bediend terwijl traditionele muziek weerklinkt. Echte Japanofielen kiezen voor een toogplaats naast de keuken, boven zijn er 20 plaatsen extra. Een kom ramen kost € 12, daaraan kan je ingrediënten toevoegen (een hardgekookt ei voor € 1, gepaneerde kip of sneetjes varkensgebraad voor € 2,5, gepaneerde scampi voor € 3,5). Voor € 17,5  krijg je een kom ramen met één van de ingrediënten naar keuze, aangevuld met vijf gyoza (Japanse ravioli). Qua drank is het - vergeef me de woordspeling - niet veel soeps: één rode en witte wijn, één sake en Japans bier. Maar tot mijn vreugde zie ik varkensbeenderen in een grote pot liggen: de bouillon, cruciaal voor ramen, wordt in huis gemaakt, en dan op smaak gebracht met miso of sojasaus. De smaak is zuiver en niet artificieel versterkt, de bouillon werd meerdere malen ontvet zodat hij niet zwaar op de maag valt. De (schaarse) groenten zijn nog licht krokant, de noedels beetgaar. Het noedeldeeg wordt niet ter plaatse bereid, maar de noedels zijn vers en niet gedroogd, wat op zich al een verschil maakt.

Dit is geen plek voor een tête-à-tête. Je kan niet reserveren, noch met een kaart betalen. Maar voor weinig geld krijg je hier wel een voedzame maaltijd, en het is nog lekker ook.

 

Samouraï Ramen, Wolvengracht 28, 1000 Brussel, geen reservatie mogelijk, www.facebook.com/Samourai.ramen, gesloten op zaterdagavond en zondagtoegevoegd op 14.03.2014