Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Drie culinaire adressen in Antwerpen om het nieuwe jaar goed in te zetten

Foodnews

Drie culinaire adressen in Antwerpen om het nieuwe jaar goed in te zetten

Umami: Luikstraat 6, www.umami-antwerp.be

Brasserieën genoeg in Vlaanderen. Maar een echte grootstedelijke brasserie met kosmopolitische uitstraling - zoals in Londen en New York - vind je hier zelden. De meeste blijven steken in de garnaalkroketten en steak met pepersaus.

Umami breekt radicaal met het provinciale karakter van onze brasseriecultuur. Het interieur is schitterend, waardoor je de Antwerpenaren haast gelijk zou geven: dit doet denken aan een wereldstad. De ontvangst en de bediening worden gedrild om internationaal niveau te halen.

Umami werd opgericht door de Velvet Group, eigendom van de horecafamilie Roothaert (aangevuld met stille vennoten), die ook de bar Soho aan de Marnixplaats en de Italiaanse brasserie Danieli Il Divino aan het Middelheimpark uitbaat. Omdat de Velvet Group de wereld rond reist om nieuwe trends te spotten, kon ze niet voorbij aan het succes van de "contemporary Asian cuisine".

Die term staat voor een culinaire mix van Oosterse invloeden, zonder zich op één land vast te pinnen. In Umami (de benaming voor de "vijfde", hartige smaak) vind je Japanse sushi en sashimi naast Chinese dim sum en Thaise salades, vlees en vis van de traditionele robata-grill èn van de hightech teppanyaki-plaat, en een waaier van oosterse ingrediënten als wasabi, miso, ponzu, yuzu, terriyaki, citroengras, chili, gember, koriander en szechuanpeper. Die worden verwerkt in gerechten die de oosterse culinaire tradities niet slaafs volgen maar eigentijds interpreteren. De wijnkaart - ongewoon voor een Aziatisch restaurant - is uitmuntend.

Dezelfde groep heeft in 2014 ook de schitterende Italiaanse brasserie Cielo geopend, in een uniek rond gebouw met retroarchitectuur en uitzicht op de Scheldekaaien (www.cielo.be)


Dock's Café: Jordaenskaai 7, www.docks.be


Dit is een van de mooiste brasserieën van het land, prima gelegen op de Scheldekaai. Ondanks het feit dat ze al een hele tijd bestaat, is het management erin geslaagd om ze levendig en actueel te houden. Met onder meer een voor brasserieën opmerkelijke aandacht voor goede basisproducten, waaronder Bressekippen die in een eigen boerderij in de Franse Bressestreek worden gekweekt. Dock's Café staat ook alom bekend voor zijn grote aanbod oesters tijdens het seizoen. De chef is Yannick Frooninckx, die al sinds 1999 in Dock's Café werkt en een opleiding kreeg in het Centre de Formation van Alain Ducasse.

De schitterende wijnkaart met 600 referenties springt in het oog, want een dergelijke selectie vind je niet vaak in een brasserie (en zelfs niet in een sterrenrestaurant). Niets dan topdomeinen, uit vele wijnlanden in de wereld. Manager Piet Vannieuwenhuyse is dan ook een groot wijnliefhebber. Hij zorgt persoonlijk voor een aangepaste wijn bij elk gerecht uit de spijskaart. En durft ook uitpakken met minder voor de hand liggende wijnen. Niet minder dan 24 wijnen zijn per glas verkrijgbaar. Dock's Café kreeg het Fair Wine label van Vino! Magazine dat de restaurants bekroont die goede wijnen aanbieden tegen redelijke prijzen.

The Glorious: De Burburestraat 4A, www.theglorious.be

Dit is een wijnbistro zoals je er geen twee vindt in Vlaanderen. Het wijnaanbod is uitgebreid en deskundig gekozen, eigenaar Jurgen Lijcops kan zijn roots als sommelier niet verbergen. Maar de prijzen zijn redelijk en je hoeft niet noodzakelijk een fles te nemen. Heel wat wijnen zijn per glas verkrijgbaar, en niet van de minste.

De gerechten, op basis van voortreffelijke producten, worden al even deskundig bereid door Johan Van Raes, een kok met ervaring. Hij bezorgde The Glorious vorig jaar een Michelinster.

The Glorious is een eet- en drinkconcept zoals er meer zouden moeten zijn. Het is hier aangenaam toeven, de sfeer is relax, en zeker als wijnliefhebber kom je aan je trekken, niet in het minst door de schitterende glazen waarin de wijn wordt geschonken. Je bent hier bovendien ook welkom voor een glas aan de toog. Voor wie iets teveel genoten heeft van spijs en drank, zijn er drie suites beschikbaar om de nacht veilig door te brengen.

 

 

 toegevoegd op 27.12.2013