Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Menu rond wijnen uit de Jura in restaurant Magis in Tongeren

Foodnews

Menu rond wijnen uit de Jura in restaurant Magis in Tongeren

Samen met wijnbouwer Peter Colemont, die wijnen uit de Jura invoert, organiseert restaurant Magis een nieuw menu in het teken van deze minder bekende wijnstreek. De vorige keer was het resultaat schitterend: een feest van perfecte combinaties tussen wijnen en gerechten.

Wat is Dimitry Leysens als kok geëvolueerd. Sinds hij uit zijn kleine bistro in het centrum van Tongeren verhuisd is naar een prachtig historisch gebouw, is zijn culinaire stijl alsmaar verfijnder en complexer geworden. Net zoals een goede wijn.

Op donderdag 27 februari presenteert hij voor de tweede keer een menu helemaal opgebouwd rond wijnen uit de Jura. Voor de wijnen zorgt Peter Colemont, de veelgelauwerde wijnbouwer uit Haspengouw die ook wijnen invoert, onder meer die van Jacques Puffeney uit de Jura, ongetwijfeld een van de beste wijnbouwers uit die streek.

Wijnen van de Jura zijn schromelijk ondergewaardeerd, en daardoor ook nog redelijk geprijsd. Ze vallen op door hun zuiverheid (die aan de bergachtige Jurastreek doet denken) en hun karakter (die aan de bewoners van de Jura doet denken). De Jura kent een aantal plaatselijke druivenrassen die nergens anders in Frankrijk (en de wereld!) worden geteeld: de witte savagnin, en de rode trousseau en poulsard.
Een specialiteit is de "vin jaune", een witte wijn van savagnin die zeven jaar lang rijpt onder een gistsluier, zodat hij op gedoseerde wijze oxideert en een onvergelijkbaar aroma ontwikkelt. Het is een wijn die moeiteloos vele decennia kan verouderen.


www.magis.betoegevoegd op 26.11.2013