Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Op (anoniem) bezoek bij Piet Huysentruyt in Zuid-Frankrijk

Foodnews

Op (anoniem) bezoek bij Piet Huysentruyt in Zuid-Frankrijk

Aan Piet Huysentruyt moet je niet vertellen hoe hij de media voor zijn publicitaire kar kan spannen. Voor zijn nieuwe restaurant Likoké - de bijnaam van zijn vader in Congo -  nodigde hij al wie over eten schrijft in Vlaanderen uit naar het zuiden van Frankrijk. Als bij wonder verschenen vervolgens in alle media ongeveer dezelfde artikelen. Uw dienaar - u kent hem intussen - moest het weeral moeilijk maken: hij reserveerde onder een andere naam en trok er op eigen houtje naartoe.

Het weer was Belgisch toen ik er aankwam: het regende. Ook binnenin leek het of ik terug thuis was: zowel de bediening als het publiek waren integraal Vlaams. In de piepkleine ruimte loopt er best veel personeel rond, de hele avond zou vlot en vlekkeloos verlopen zonder dat de Meester zelve aanwezig was.

Huysentruyt mikt naar eigen zeggen op een Michelinster en heeft meteen zijn prijzen op het niveau van die ambitie gezet: 5, 6 en 9 gangen voor 70, 120 en 160 euro.

In ruil daarvoor wil hij nogal veel ineens brengen: een eerbetoon aan zijn vader (met een moderne variant op moambe, een gerecht uit diens koloniale periode), een hulde aan het terroir van de Ardèche (een "boterham met saucisson" als hapje vooraf), een ode aan het Zuid-Franse leven (een nagerecht dat zowaar een mini-petanquebaan moet voorstellen) èn de herinnering aan zijn vroegere restaurant (en zijn befaamde kreeft met varkenspoot).

Tussendoor duikt de showman in Piet geregeld op. Bij het hoofdgerecht met rund van Aubrac wordt een "joint" aangestoken die refereert naar de gebruikte kruiden, alsook naar de tijd dat Les Vans een bedevaartsoord voor hippies was. Er is ook een bordje dat je mag uitlikken (Lik-Oké, snapt u?), en dat "moment suprême" wordt door een van de diensters op een Polaroidfoto vastgelegd die je mee naar huis mag nemen. Iets wat de gemiddelde VTM-kijker wellicht in verrukking brengt, maar uw dienaar niet verenigbaar achtte met de uitoefening van zijn ambt.

Tussen dat spervuur van ideeën en ideetjes loopt als een rode draad de culinaire stijl van executive chef  Wouter Van der Vieren zoals we die kennen van toen hij nog zijn eigen restaurant had: fris, speels en eigentijds, met gedoseerde inzet van moleculaire trucjes. De jonge sommelière, pas 19, bracht de focus die het culinaire luik wel kon gebruiken: zij kiest resoluut voor onbekende wijnen uit de Ardèche, en wist bij elk gerecht te overtuigen.

En wat had ik die avond geleerd? Dat Piet Huysentruyt een verdienstelijke gastro-bistro heeft neergezet waar schwung inzit en waar een jong team er alles aan doet om je als klant een goed gevoel te geven. Maar niet tegen bistroprijzen.

 

Likoké, 7 route de Païolive, Les Vans, Frankrijk, tel. +33 627 839 857 / +33 475 880 974, www.likoke.com, gesloten op zondag

 toegevoegd op 14.09.2013