Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

La Belle Equipe

Foodnews

La Belle Equipe

Ik ken Frédéric Nicolay al van toen hij zijn eerste stappen in de horeca zette, in het restaurant Marie aan de vijvers van Elsene waar hij alles alleen deed. Intussen is Marie ter ziele gegaan, wat niet van Nicolay kan gezegd worden. Integendeel, de man is springlevend en heeft zich ontpopt tot de meest succesvolle horecaondernemer van Brussel. Hippe cafés, blitze bars, etnische restaurants: het lijkt wel of alles wat hij aanraakt in goud verandert. Hij lanceerde zelfs zijn eigen bier en chocolademelk.

De ingrediënten van zijn succesrecept zijn altijd dezelfde: een opkomende buurt waar de huurprijzen nog laag zijn, een lowcost maar trendy inrichting, een hippe naam (Flamingo, Zebra, Mappa Mundo, Volga, Walvis, Potemkine, Belga ...), geen ingewikkelde logistiek in de keuken of achter de bar, een bediening met jonge mensen die nog bereid zijn om een hele dag te draven en te blijven glimlachen, en - als gevolg van dat alles - lage prijzen voor de klanten. Op de duur ging Nicolay alleen nog ontwerpen en realiseren, en zocht hij nadien iemand voor het vervelende werk: de uitbating. Zo geschiedde ook met een van zijn nieuwste projecten, een wijn- en pizzabar die hij om onduidelijke redenen met de Franse naam La Belle Equipe bedacht, en vervolgens overliet aan Lionel Cataldo,  eigenaar van de artistieke resto-bar Le Cercle des Voyageurs.

La Belle Equipe vertoont weer helemaal de Nicolay-touch: gezellig nonchalant (de afwas zichtbaar voor iedereen), betonnen vloer, ruwe bakstenen muren, tweedehandse metalen fabriekskastjes, een oude analoge muziekinstallatie verbonden met een mp3-speler ... Het heeft allicht weeral niet veel gekost, en voor de uitbating zijn er slechts twee dames die alles alleen doen. Aan de pizza's is immers niet veel werk: enkele ingrediënten uitspreiden over een deegbodem, en 3 minuten in een electrische oven steken op 300°. De pizza's worden nadien in hun geheel naar de tafel gebracht op een ronde blikken schaal, er zijn geen borden of bestek, de trend van het "samen delen" kan hier volop beoefend worden. Oorspronkelijk had Nicolay geprobeerd om de verrukkelijke pizza's van de kleine groeiende keten Mamma Roma te verkopen, maar de deal ging niet door. De pizza's die hier nu klaargemaakt worden, kunnen niet tippen aan die van Mamma Roma, maar hebben het voordeel lichter te zijn (van 6 tot 12,5 €). Ik proefde van de "Buffala" met tomaat, mozzarella en roquette, en stelde met tevredenheid de versheid en kwaliteit van de ingrediënten vast (11 €). Een wat gedurfder versie verzamelde paprika, houmous, citroen en witte kool, waarbij houmous niet echt geschikt bleek te zijn om op zulke hoge temperatuur verwarmd te worden (9,5 €). Vooraf had ik wat charcuterie geproefd, die mij niet tot euforie kon bewegen (5,5 €).

Nicolay heeft begrepen dat de fastfood van de 21ste eeuw om goede wijnen vraagt, liefst per glas: hier zijn er meer dan tien (van 3 tot 5,5 €). De wijnglazen zijn van het ballontype met dik glas en korte steel, kortom: alles wat ik haat. Maar de inhoud viel best mee, al werden de witte wijnen niet voldoende koel, en de rode te warm geschonken. Dag na dag de kwaliteit op peil houden, zonder slordigheden: het is een hele klus. Maar lage prijzen maken mensen vergevingsgezind.

Dit is geen plek voor een avondvullend culinair programma, eerder voor een lunch of een snelle hap vòòr of na een andere activiteit. Opgelet: je kan alleen cash betalen. Nog zo'n ideetje van Nicolay?

La Belle Equipe, Antoine Dansaertstraat 202, 1000 Brussel, tel. 02/502.11.02, elke dag doorlopend open van 9 tot 22 u.toegevoegd op 19.07.2013