Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Het plezier van eten aan de toog: 30 adressen

Foodnews

Het plezier van eten aan de toog: 30 adressen

Zitten (of hangen) aan de toog, dat gebeurde vroeger alleen in cafés. Vandaag voorzien zelfs toprestaurants een plaats voor toogfanaten.


Wie had ooit gedacht dat je aan de toog zou eten in een prestigieus restaurant? Restaurantbezoek hoorde op comfortabele stoelen en aan gedekte tafels te gebeuren. De Franse topchef Joël Robuchon, bekroond met drie Michelinsterren, doorbrak als eerste dat principe. In Parijs, en later in vele andere wereldsteden, introduceerde hij de trend van het stijlvolle toogeten. Zijn inspiratie putte hij uit de tapascultuur in Spanje, waar al sinds mensenheugnis hapjes aan de toog worden verorberd, en uit de Japanse traditie om aan de toog sushi te eten.

Robuchon installeerde een grote ronde toog in het midden van zijn restaurant, met aan de buitenzijde hoge krukken voor de bezoekers. In het midden van de cirkel bevonden zich de kelners aan wie je de bestellingen kon doorgeven, alsook de open keuken zodat je het spektakel van de bereiding live kon volgen. De kwaliteit van de hapjes was zo hoog dat Robuchon zelfs met deze formule Michelinsterren wist te verzamelen, waardoor de laatste twijfelaars over de streep werden getrokken. De formule kende een groot succes: ze was flexibeler, sneller en informeler dan een traditioneel restaurantbezoek. En blijkbaar vond zelfs het meest welgestelde publiek dit leuker en boeiender dan een hele avond aan tafel te zitten, wachtend op het volgende gerecht.

Vele kopieën zagen nadien het licht, en ook tafels-en-stoelen-restaurants lieten er zich door inspireren. Hoge krukken werden geïnstalleerd aan de drankentoog, keukens sloopten hun muren en werden voorzien van een eettoog, en als dat allemaal niet mogelijk bleek, werd een aantal lage stoelen en tafels vervangen door hogere exemplaren, om toch maar het tooggevoel te creëren. De plaatsen zijn gegeerd, mensen vragen soms expliciet naar een plek aan de toog, zeker als ze alleen zijn. Maar je kan ze niet altijd vooraf boeken, omdat ze dienen voor mensen die onverwachts beslissen om te komen eten. Wat velen leuker vinden dan maanden op voorhand een tafel te moeten reserveren. Het is dus niet zo dat je aan een toog altijd kleine hapjes krijgt, in heel wat restaurants kan je er ook de gewone gerechten van de kaart eten.

Wat is er dan zo speciaal aan dat toogeten dat het zoveel succes kent? Allereerst creëert het een meer ongedwongen sfeer. Zo leggen klanten er sneller contact met andere klanten, en met het personeel. Je ziet aan de toog ook meer actie: de koks die je gerechten bereiden, de kelners die de dranken inschenken of mixen. Mensen houden ook van de flexibiliteit: je hoeft niet alles in één keer te bestellen, en je kan je eigen ritme bepalen. Vaak word je sneller bediend, omdat de gerechten eenvoudiger en kleiner zijn, en omdat de afstand tussen bereiding en bediening korter is. Zijn er ook minpunten? Als je met meer dan twee bent, is het wat moeilijker praten met elkaar. Al kan dat opgelost worden door aan de hoek van een toog te gaan zitten. Je hebt ook wel eens de neiging om meer te bestellen, vooral als het om kleinere hapjes gaat. Elk hapje op zich oogt dan goedkoop, maar op het einde van de avond kan je verrast worden door de uiteindelijke rekening.


30 restaurants in Vlaanderen en Brussel waar je aan de toog kan eten (alfabetisch gerangschikt)

 

1. (La) Belle Equipe, Antoine Dansaertstraat 202, 1000 Brussel, tel. 02/502.11.02

Het zou merkwaardig zijn dat Frédéric Nicolay, horeca-trendsetter bij uitstek, de trend van het toogeten niet zou hebben opgemerkt. Deze wijn- en pizzabar wordt door één lange "toog" doorkruist, waar aan beide zijden kan gegeten worden.

 
2. Bon-Bon, Tervurenlaan 453, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tel. 02/346.66.15, www.bon-bon.be

Toen topchef Christophe Hardiquest zijn restaurant naar hier verhuisde, installeerde hij meteen een open keuken en een toog. Een chique sterrenrestaurant dat mee is met zijn tijd.

 

3. Botticelli, Albert I-laan 197, 8620 Nieuwpoort-Bad, tel. 0475/78.59.69, www.botticelli.be

Italiaanse wijnbar en trattoria, met eenvoudige Italiaanse gerechten en wijnen per glas. Hier voel je je meteen in zuiderse vakantiestemming, zeker als je plaats neemt aan een van de eettogen.

 

4. Bovis, Heldenplein 16, 1930 Zaventem, tel. 02/308.83.43, www.bovis-zaventem.be

Voor topvlees van hoogwaardige runderrassen ben je hier aan het juiste adres. Twee hoge "toogtafels" met krukken zijn voorzien voor carnivoren met onverwachtse honger.

 

5. Brasserie Boulevard, Kortrijksesteenweg 175, 9830 Sint-Martens-Latem, tel. 09/279.12.00, www.blvd.be

Mooie en goed gelegen brasserie van twee ex-werknemers van Hof van Cleve. Een mix van Belgische en creatievere gerechten, ook aan de toog.

 

6. Brasserie Bristol, Zeedijk 291, 8301 Knokke-Heist, tel. 050/51.21.12, www.brasseriebristol.be

Een van de beste brasserieën in onze contreien is het aan zijn status verplicht om een toog te hebben. Het zicht op zee is mooi meegenomen. De kwaliteit van de Belgisch-Franse klassiekers èn de creatievere suggesties is onberispelijk.

 

7. Cuines,33, Smedenstraat 33, 8300 Knokke-Heist, tel. 050/60.60.69, www.cuines33.be

Hèt succesnummer aan de Belgische kust: hip en ongedwongen. In zo'n ambiance past ook een toog, waar je dezelfde kleurrijke, creatieve gerechten kan eten als in het restaurant.

 

8. Dock’s Café, Jordaenskaai 7, 2000 Antwerpen, tel. 03/226.63.30, www.docks.be

Al vele jaren een voorbeeld van wat een goede brasserie moet zijn. En daar hoort ook toogeten bij: op eerste verdieping aan de oesterbar, en op het gelijkvloers aan de bar.

 

9. Dôme sur Mer, Arendstraat 1, 2018 Antwerpen, tel. 03/281.74.33, www.domeweb.be

Verse vis en schaaldieren à la plancha, vòòr je ogen bereid terwijl je aan de toog zit: het recept voor een gemoedelijk avondje uit.

 

10. (L') Ecailler du Palais Royal, Bodenbroekstraat 18, 1000 Brussel, tel. 02/512.87.51, www.lecaillerdupalaisroyal.be

Als je mensen in maatpak aan de toog wil zien eten, kan je terecht in dit burgerlijke bastion met klassieke bereidingen van vis en schaaldieren.

 

11. Enjoy Art, Waterloolaan 22, 1000 Brussel, tel. 02/641.57.90, www.enjoybrussels.be

Oorspronkelijk een initiatief van topchef Yves Mattagne, nu in handen van een cateringgroep. Maar het idee blijft overeind: kwalitatieve kleine gerechten op je eigen ritme bestellen aan de toog.

 

12. Etiquette, Emile De Motlaan 19, 1000 Brussel, tel. 02/644.64.11, www.etiquette-wines.com

Hoofdzakelijk een wijnwinkel en wijnbar waar je zoveel wijnen per glas kan krijgen als je wil. Maar je kan die proeven met verfijnde hapjes aan de toog.

 

13. Fiskebar, Marnixplaats 12/13, 2000 Antwerpen, tel. 03/257.13.57, www.fiskebar.be

Levendige bistro met vis en schaaldieren, eenvoudig en snel bereid. De plaatsen aan de toog zijn zeer gegeerd, omdat het zo goed past bij de sfeer.

 

14. (Le) Fourneau, Sint-Katelijneplein 8, 1000 Brussel, tel 02/513.10.02, www.evanrestaurants.be

Een initiatief van de chef van Griekse origine Evan Triantopoulos, gekopieerd van één van zijn leermeesters, Joël Robuchon, die de trend van het toogeten in Parijs lanceerde.

 

15. (The) Glorious, De Burburestraat 4A, 2000 Antwerpen, tel. 03/237.06.13, www.theglorious.be

De kwaliteit van de wijnen per glas is ongezien hoog, de gerechten zijn onberispelijk, de service is top: het is een plezier om hier aan de toog te vertoeven.

 

16. 8chef, Strandlaan 266, 8670 Sint-Idesbald, tel. 0473/98.53.27, www.8chef.be

Een grote open keuken in het midden van de zaal, en daarrond de hoge stoelen en tafels. Tapas, bijgerechtjes, kaasbordjes, nagerechten en wijnen kan je allemaal bestellen op het ritme dat je zelf bepaalt. 

 

17. Invincible, Haarstraat 9, 2000 Antwerpen, tel. 03/231.32.07, www.invincible.be

Bij Kenny Burssens, horecaman en wijnliefhebber in hart en nieren, zit iedereen aan één lange toog, terwijl de koks alles à la minute bereiden.  

 

18. Kamo, Jaargetijdenlaan 123, 1050 Brussel, tel. 02-648.78.48

Verfijnde Japanse keuken, waar je aan de toog een onbelemmerd uitzicht hebt op het spektakel in de open keuken, met onder meer wervelende demonstraties van het in elkaar draaien van sushi.

 

19. Lewis, Vrijheid 136, 2320 Hoogstraten, tel. 03/689.82.42, www.resto-lewis.be

Jazz op de achtergrond, een open keuken, koks die hun swingende gerechten zelf komen presenteren: hier konden een toog en hoge tafels met krukken niet ontbreken.

 

20. Lieven
, Philipstockstraat 45, 
8000  Brugge
, tel. 050/68.09.75, 
www.etenbijlieven.be

Achter de gevel van dit historische huisje gaat het er levendig aan toe, de inrichting is strak en trendy. En natuurlijk kan je de chef Lieven Vynck aan de toog bezig zien.

 

21. Little Asia, Sint-Katelijnestraat 8, 1000 Brussel, tel. 02/502.88.36

Eten aan de toog maakt deel uit van de Aziatische eetcultuur, dus ook in dit verfijnde Vietnamese restaurant van de intussen bekende Quyên, kind van bootvluchtelingen die in België een nieuw leven opbouwden.

 

22. Mamy Louise, Chaussée de Bruxelles 410, 1300 Wavre, tel. 010/24.21.74 / Rue Jean Stas 12, 1060 Sint-Gillis, tel. 02/534.25.02, www.mamylouise.be

Leuke kleine brasserieketen met goed bereide Belgisch-Franse klassiekers, en 's middags belegde zuurdesemboterhammen en slaatjes, alles ook verkrijgbaar aan de toog.

 

23. Nonbe Daigaku, Adolphe Buyllaan 31, 1050 Brussel, tel. 02/649.21.49

Japans restaurant van de bejaarde sushimeester Yosuke Suetsugu. Aan de toog zie je hem de gerechten bereiden uit het receptenboek van zijn moeder die in Tokyo een restaurant had in de jaren 1950.

 

24. (Le) Pigeon Noir, Geleytsbeekstraat 2, 1180 Brussel, tel. 02/375.23.74, www.lepigeonnoir.be

Onberispelijk bereide nostalgische gerechten in dit voormalige duivenmelkerscafé. Hier kan je de kunst van het toogeten in alle comfort beoefenen want alle krukken hebben rug- en armleuningen.

 

25. (La) Table d'Evan, Brusselsesteenweg 21, 1780 Wemmel, tel. 02/460.52.39, www.evanrestaurants.be

Oorspronkelijk een chique restaurant, maar eigenaar Evan Triantopoulos merkte algauw dat een informelere formule daarnaast, inclusief toogeten, nodig was om meer volk te trekken.

 

26. Tête Pressée, Koningin Astridlaan 100, 8200 Brugge, tel. 0470/ 21 26 27, www.tetepressee.be

Pieter Lonneville opende deze traiteurwinkel annex middagrestaurant met een lange toog. Alles wordt in huis bereid, je ziet de chef bezig in zijn open keuken.

 

27. Toucan sur Mer, Louis Lepoutrelaan 17-19, 1050 Brussel, tel. 02/340.07.40, www.toucanbrasserie.com

Leuke vis- en schaaldierenbrasserie, helemaal in de Franse stijl. De eigenaar is dan ook een Bretoen, die graag een glaasje meedrinkt aan de toog.

 

28. Te Kook, Vrijdagmarkt 7, 2000 Antwerpen, tel. 03/689.39.29, www.tekook.be

Nieuw concept van Johan Seghers, chef van 't Fornuis. De grote ronde toog is knalgeel, tafels en stoelen zijn nergens te bespeuren. De gerechten zijn van hoge kwaliteit.

 

29. Umami, Luikstraat 6-8, 2000 Antwerpen, tel. 03/237.39.78, www.umami-antwerp.be

Op de benedenverdieping van deze bruisende Oosterse brasserie kan je aan de toog de chefs bezig zien in hun keuken.

 

30. Yume, Tervurenlaan 292, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tel. 02/773.00.80, www.yume-resto.be

Een mix van Oosterse en Belgische gerechten in deze trendy brasserie van topchef Yves Mattagne. Zowel boven als beneden kan je aan de toog eten.